‘Modern workplace’ meer dan een marketingterm

Natuurlijk, de ‘modern workplace’ of de ‘smart workplace’ doet het prima als marketingterm. Maar inmiddels is het veel meer dan dat. We bevinden ons midden in een digitale transitie. De impact daarvan is merkbaar op allerlei gebieden. Zo ook op de werkomgeving. De tijd dat je optimaal van de mogelijkheden profiteerde met e-mail en agenda op je telefoon, ligt ook achter ons. De hoogste tijd ook om je desktopcomputer in te ruilen. 


Wat verstaan we onder de modern workplace?

De modern workplace is natuurlijk meer dan alleen ICT. Technologie is alleen wel een essentieel hulpmiddel voor de moderne werkomgeving. Daarnaast is modern of wat als modern ervaren wordt, aan verandering onderhevig. Op dit moment is dit wat mij betreft een werkomgeving die gericht is op de persoon die haar gebruikt. De werkomgeving moet veilig zijn en jou helpen om productiever en flexibeler te zijn. De belangen van de medewerker en de organisatie moeten daarbij bij elkaar komen. 



Waarom de modern workplace een thema voor jou is

Heeft het vinden en vasthouden van goede medewerkers jouw aandacht? Dan weet je dat flexibiliteit en vrijheid hier een belangrijke rol in spelen. Natuurlijk wil je hier grenzen aan stellen en geldt het ook echt niet in alle gevallen, maar er valt een trend te signaleren: Organisaties waar de medewerkers enige mate van flexibiliteit in arbeidstijden en locatie hebben, zien een toename in de medewerkerstevredenheid én de productiviteit.



Voorkom half werk en onnodige risico’s!

Als je het niet organiseert, dan organiseren de medewerkers het zelf wel. Vaak met de beste bedoelingen, maar in veel gevallen toch echt onwenselijk. Gebruiken jouw medewerkers WhatsApp om met collega’s of klanten te communiceren? Sturen zij vanaf de thuiscomputer e-mails uit naam van het bedrijf? Hoe goed de bedoelingen ook zijn, vanuit het oogpunt van veiligheid en wetgeving (staat de privacy wetgeving al op het netvlies?) wil je grip houden op de middelen die gebruikt worden om informatie over het bedrijf en haar klanten op te slaan en te versturen.



De rol van jouw ICT-dienstverlener

Het is prettig (en nuttig) als je ICT-dienstverlener van tijd tot tijd aanwezig is op je kantoor. Maar als de medewerkers flexibeler zijn, dan hoort hier ook een flexibele ICT-dienstverlener bij. De moderne werkomgeving vergt een andere aanpak. Van de inrichting tot de support en het onderhoud.

Zo hielpen wij onder andere een makelaarskantoor waarbij de makelaars zowel een desktop en als een tablet in gebruik hadden en zij op beide apparaten andere werkzaamheden moesten uitvoeren. Een slimme combinatie van cloudsoftware en een laptop heeft ervoor gezorgd dat zij nu overal op eenzelfde manier kunnen werken. Die laptop is dan weer zo modern dat deze ook als tablet bruikbaar is en op kantoor via één aansluiting gekoppeld is aan een beeldscherm, toetsenbord en muis. Dat is niet alleen comfortabel voor de makelaars, maar dit zorgt er ook voor dat zij hun klanten beter kunnen bedienen omdat zij alle informatie direct voor handen hebben en het heeft daarnaast een positief effect op de productiviteit.

Ben je nieuwsgierig hoe modern jouw werkomgeving is? Doe samen met mij of mijn collega’s de test en we kijken samen met jou of er nog ruimte voor verbetering is.


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.