Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Blogs

3 kleine stappen voor betere online veiligheid

20 mrt 2019
Joost Groot

Joost Groot


Malware, spyware, ransomware, virussen, Trojaanse paarden en wormen. Voor je het weet is je computer gegijzeld of gaat een cybercrimineel er met je (creditcard)gegevens vandoor. Met deze 3 kleine aanpassingen bewegen jij en je collega’s een stuk veiliger door cyberspace.

3 kleine stappen voor betere online veiligheid

1. Neem een wachtwoordmanager

Nee, we hebben niet zojuist een nieuwe functie bedacht. Een wachtwoordmanager is een mobiele app of een webapplicatie waarin je je wachtwoorden op een veilige manier kunt bijhouden. Het advies is natuurlijk altijd om voor elke website, elke app en elk softwarepakket een uniek wachtwoord te gebruiken. Je wilt niet dat als je Facebook-account wordt gehackt, iemand meteen ook een mooi bedrag kan overschrijven naar een jou onbekende bankrekening. Maar al die wachtwoorden, hoe onthoud je die? Met een wachtwoordmanager hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden. Met dat wachtwoord krijg je toegang tot je digitale kluis. In die kluis staan je wachtwoorden, maar ook je creditcardnummers, je pincodes en allerlei andere zaken die niemand anders iets aangaan.

Bij Interpulse vertrouwen we op LastPass. Die checkt bovendien hoe goed je wachtwoorden zijn en of hetzelfde wachtwoord vaker voorkomt. Op die manier helpt LastPass je ook je veiligheid te verbeteren. Het hoofdwachtwoord dat je gebruikt voor je wachtwoordmanager moet natuurlijk wel ijzersterk zijn. Gebruik een wachtwoordzin. Korte maar ook complexe wachtwoorden worden door algoritmes razendsnel geraden. Een lange wachtwoordzin is moeilijker te kraken. Bovendien is een zin vaak makkelijk te onthouden.

2. Schakel two-factor-authenticatie in

Naast de wachtwoordmanager is het verstandig een tweede controlemechanisme in te schakelen: two-factor-authenticatie. Dat houdt in dat je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog een extra code in moet voeren. Die code ontvang je op een ander apparaat dan het apparaat waarop je in wilt loggen. Zo wordt er gecheckt of je wel echt bent wie je zegt dat je bent. Probeer je in te loggen op de site van bijvoorbeeld je bedrijfszorgverlener, dan vul je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Daarnaast moet je een code invullen die je bijvoorbeeld op je telefoon ontvangt. Als iemand dus jouw inloggegevens heeft weten te bemachtigen, kan die persoon nog steeds niets met die gegevens zonder jouw telefoon, die bovendien ook weer beveiligd is.

3. Versleutel je apparaten

Als het goed is, heb je op je telefoon en je andere apparaten een code geïnstalleerd. Maar wordt je device gestolen, dan kan een slimme jongen – of meid – de harde schijf of de chip die erin zit in no time uitlezen. Daar is geen gebruikersnaam of wachtwoord meer voor nodig. Gelukkig is daar door knappe koppen over nagedacht. Nieuwere systemen, of het nu Windows, Android of Apple is, hebben een optie om de datadrager te versleutelen. Alleen jij krijgt het versleutelingswachtwoord, en die sla je natuurlijk veilig op in je wachtwoordkluis. Als iemand nu je telefoon of harde schijf probeert uit te lezen, ziet hij of zij alleen maar willekeurige cijfers en letters. Zo kan niemand dus aan jouw (persoons)gegevens komen.

Laagdrempelig

Deze drie stappen zijn heel laagdrempelig en kosten je weinig tot niets. Van LastPass bestaat ook een gratis versie, daarin zit zelfs two-factor-authenticatie al ingesloten. Versleuteling zit tegenwoordig standaard in telefoons en zakelijke computers vanaf zo’n drie jaar oud. Wees cybercriminelen te slim af en voer deze drie wijzigingen vandaag nog door.

Kunnen we meedenken?

Heb je behoefte aan iemand die met je meedenkt over de (online) veiligheid binnen jouw bedrijf? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.


Deel artikelTags

Joost Groot

Joost Groot

Senior ICT Services medewerker met passie voor zijn vak. Met zeer veel ervaring en betrokkenheid is hij al vanaf de start actief bij Interpulse.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

Extra goed vindbaar als bedrijf in Google

Wie wil er nu niet goed gevonden worden in Google? Er worden door organisaties grote investeringen gedaan om goed zichtbaar te zijn op bepaalde woorden of woordgroepen. Hier kunnen ook wij je veel over bijbrengen en op weg helpen, maar begin nu eens met het neerzetten van een goede basis. Goed nieuws: Je kunt het namelijk zelf! En het resultaat is dat je direct beter zichtbaar en vindbaar bent in de meest gebruikte zoekmachine Google.
Blogs

Zo valt je zonnige werkplek niet in het water

Bracht het afgelopen weekend nog even winterse temperaturen, nu is dan eindelijk écht de lente begonnen. De korte broeken kunnen uit de kast, boten uit de stalling en de tuinmeubelen afgestoft. Tijd om naar buiten te gaan, het zonnetje in. Dankzij de moderne werkplek is dat buiten zijn niet beperkt tot de avonden en het weekend. Werken kunnen we overal, dus ook in de tuin, op een terras, aan het water of op de boot. Ideaal. Maar hou daarbij wel een aantal dingen in het oog, zodat je zonnige werkplek niet in het water valt.
Blogs

Microsoft Ignite: de top 6 van Kees en Killian

Eind maart vond Microsoft Ignite plaats, hét Microsoft-event voor ontwikkelaars en ICT-professionals met meer dan 100 workshops en sessies door Microsoft-experts. Onze collega’s Kees en Killian van ICT Services bezochten het evenement in Amsterdam. Dit is de top 6 die ze graag met je delen.
Events

Getting most out of your data - Microsoft Ignite Amsterdam

Eind maart vond Microsoft Ignite plaats, hét Microsoft-event voor ontwikkelaars en ICT-professionals met meer dan 100 workshops en sessies door Microsoft-experts. Onze collega's van Interactive delen graag de inzichten welke zij daar hebben opgedaan.
Blogs

Digitale transformatie; best of breed of best of suite?

De wereld verandert en onze manier van samenwerken en communiceren verandert mee. We zijn altijd en overal online en switchen met het grootste gemak tussen telefoon, tablet en PC. Maar veel bedrijven werken nog met een traditionele, lokale ICT-omgeving of hebben een omgeving die beperkt gehost wordt in de cloud. Vroeg of laat gaat dat botsen. En dan?
Events

Grote belangstelling voor slimme technologie

Het Leidse PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, was op 5 februari even het middelpunt van de lokale techwereld. Tijdens het event Tech voor de Toekomst NU, een initiatief van Economie071, werden interessante cases getoond van concrete toepassing van slimme technologie. Denk daarbij aan de toepassing van sensoren en slimme apps. Ook waren er interessante kennissessies, waar ondernemers en geïnteresseerden kennis konden maken met technologie en zaken waar iedereen het over heeft, maar zelf nog maar mondjesmaat toepast.
Events

Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data?

De titel van dit stukje wijst naar een uitspraak gedaan door Mikko Hypponen, één van de Keynote sprekers op de Tweakers Developers Summit van 2019. De gehele quote was als volgt: “Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data? We hebben geen enkel security issue gehad het afgelopen jaar!”.
Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.
Blogs

“Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?”

Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.