Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300(tijdelijk nummer)
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Events

Grote belangstelling voor slimme technologie

21 feb 2019
Martijn van Pelt

Martijn van Pelt


Het Leidse PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, was op 5 februari even het middelpunt van de lokale techwereld. Tijdens het event Tech voor de Toekomst NU, een initiatief van Economie071, werden interessante cases getoond van concrete toepassing van slimme technologie. Denk daarbij aan de toepassing van sensoren en slimme apps. Ook waren er interessante kennissessies, waar ondernemers en geïnteresseerden kennis konden maken met technologie en zaken waar iedereen het over heeft, maar zelf nog maar mondjesmaat toepast.

Grote belangstelling voor slimme technologie

Slimmere regio

Het event is een initiatief van Economie071, wat een samenwerkingsverband is van overheid, ondernemers en het onderwijs in de regio Leiden. De triple-helix zoals dat ook wel genoemd wordt. Het project Smart071, waar Joris Castermans de voortrekker van is, helpt MKB bedrijven in de Leidse regio om op een laagdrempelige manier concrete stappen te zetten op het gebied van technologische innovatie. Hoe zorg ik dat mijn bedrijf concurrerend en toekomstbestendig blijft, door de slimme inzet van technologie. Hierbij ligt een focus op de toepassing van sensortechnologie en datamanagement, aangezien voor de innovatietrajecten studenten van de Hogeschool Leiden worden ingezet.

Interpulse en Smart071

Samenwerken is leuk, helemaal als je dezelfde of soortgelijke doelen nastreeft. Bij Interpulse helpen we iedere dag ondernemers en organisatie bij de slimme inzet van technologie. Dat is vaak heel concreet, maar het komt ook steeds vaker voor dat er behoefte is aan experimenten of onderzoek. Dat past vaak goed bij een combinatie met het onderwijs, zowel voor projectgroepen van HBO studenten als afstudeerstages op HBO en WO niveau. Onze link met het lokale bedrijfsleven is goed, evenals die met het onderwijs. Niet voor niets bieden we al jaren interessante stages aan binnen ons bedrijf en blijven er geregeld studenten na hun afstudeerstage in dienst.

Keynote

Tijdens het plenaire gedeelte van het event mocht ik een keynote verzorgen over slimme technologie in relatie tot het bedrijfsleven. Waar is men mee bezig, waar liggen kansen en wat komt er op ons af. Erg leuk om te doen, want de feedback na afloop was goed en gaf prima inzicht in de vragen die nu spelen bij ondernemers, maar ook bij studenten.

Tijdens de keynote ging ik in op een aantal zaken, waaronder de beschikbaarheid van technologie voor zowel grote als kleine organisaties. We zijn vaak op zoek naar goede voorbeelden en grote bedrijven investeren veel in innovatie, wat veel ondernemers niet weten is dat dit tegenwoordig technologie is die voor hen ook beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar is.

De case bij Ahold laat zien wat er al mogelijk is en waar Ahold Delhaize inmiddels wereldwijd mee bezig is. Een leuk voorbeeld van een bedrijf dat we allemaal kennen.

Innoveren met data moet ergens beginnen, dat is heel concreet; databewustzijn. Tijdens de keynote vertelde ik over een stap-voor-stap aanpak, waarbij bewustwording van de data die al aanwezig is belangrijk is. Op basis van historische gegevens is vaak al een businesscase te bouwen.

Privacy en ethiek zijn aspecten die inmiddels niet meer weg te denken zijn, maar het schuurt nog wel eens met de honger naar inzichten en de toepassingen die je in theorie kunt bouwen. Een belangrijke stap is dat de techgiganten hier steeds bewuster mee omgaan en dat regelgeving wordt aangescherpt. De recente invoering van de AVG is daarbij een goed voorbeeld.

Podcast

Tijdens het event zijn ook opnames gemaakt voor De Dataloog, een Nederlandse podcast over big data, data science, Machine learning en data gedreven transformatie. Een mond vol, maar erg leuk om een bijdrage aan te leveren. De podcast is overigens laagdrempelig en interessant om eens te beluisteren. Voor wie onbekend is met het fenomeen podcast; zie het als een radioprogramma on-demand De podcast is te beluisteren via de website: https://www.dedataloog.nl/uitzending/dtl-011-smart071-tech-voor-de-toekomst/

Ook via iTunes en Spotify is de podcast beschikbaar, dus schakel eens in als je in de auto zit bijvoorbeeld

iTunes: https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-dataloog/id1448018633?l=en 
Spotify: https://t.co/E4wB4avluk 

Vervolg

Het project Smart071 loopt nog door tot in 2020, daarna zal het project stoppen maar komt er wellicht een vervolg/spinoff in de regio, daar wordt door partijen over gesproken.

Wij blijven in ieder geval vanuit Interpulse betrokken bij lokale initiatieven die op een laagdrempelige manier ondernemers betrekken bij slimme technologie. Dat is leuk en leerzaam, maar draagt ook bij aan een goed ondernemersklimaat in de regio.

Meer informatie over Smart071 is hier te vinden: https://www.economie071.nl/projecten/smart071/


Deel artikelTags

Martijn van Pelt

Martijn van Pelt

Martijn blogt graag op het snijvlak van techniek en business. Naast algemeen directeur van Interpulse, is hij ook actief binnen VNO-NCW en als coach van startende ondernemers en studentbedrijven.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

3 kleine stappen voor betere online veiligheid

Malware, spyware, ransomware, virussen, Trojaanse paarden en wormen. Voor je het weet is je computer gegijzeld of gaat een cybercrimineel er met je (creditcard)gegevens vandoor. Met deze 3 kleine aanpassingen bewegen jij en je collega’s een stuk veiliger door cyberspace.
Blogs

Digitale transformatie; best of breed of best of suite?

De wereld verandert en onze manier van samenwerken en communiceren verandert mee. We zijn altijd en overal online en switchen met het grootste gemak tussen telefoon, tablet en PC. Maar veel bedrijven werken nog met een traditionele, lokale ICT-omgeving of hebben een omgeving die beperkt gehost wordt in de cloud. Vroeg of laat gaat dat botsen. En dan?
Events

Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data?

De titel van dit stukje wijst naar een uitspraak gedaan door Mikko Hypponen, één van de Keynote sprekers op de Tweakers Developers Summit van 2019. De gehele quote was als volgt: “Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data? We hebben geen enkel security issue gehad het afgelopen jaar!”.
Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.
Blogs

“Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?”

Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.
Events

5 februari: Tech voor de Toekomst Nu!

Benieuwd naar wat er bij bedrijven in de Leidse regio allemaal gebeurt op het gebied van digitalisering, big data analyse en sensortechnologie? Kom dan naar het Tech event op 5 februari in Leiden.
Blogs

Skype en Teams: de aangewezen manier om zakelijk te bellen

Vanaf september 2019 kunnen wij in Nederland niet meer blijven bellen via ISDN. Dan neemt internetbellen (VoIP - Voice Over IP) het definitief over. Maakt jouw organisatie momenteel nog gebruik van ISDN, dan raden wij jou aan om over te stappen naar Microsoft Skype of Teams. Anno 2019 zijn dit dé tools om zakelijk te bellen. Wij leggen uit waarom.
Blogs

3 lijstjes die wél interessant zijn

December is de maand van de lijstjes, je kent er vast wel een paar. Sommige zijn onzinnig, maar je hebt ook best leuke en interessante lijstjes. Ze geven leuke inzichten en komen voort uit échte data en/of zijn gewoon heel vermakelijk!
Blogs

5 redenen waarom je de Microsoft Surface wilt hebben

De Microsoft Surface Family bestaat uit krachtige (mobiele) apparaten die voorzien in alle behoeften van een moderne werkplek die een medewerker verlangt. We lichten hier twee versies toe: de Surface Pro voor de flexibele kantoormedewerker en de Surface Go voor de medewerker die veel onderweg is, en toch een volwaardige werkplek beschikbaar wil hebben. Met de Surface Pro en Go toont Microsoft aan dat jij al jouw werk kan doen met één compact apparaat.