Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

30 jan 2019
Joost Groot

Joost Groot


Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Wij horen wel eens: ‘Ik heb mijn data in de Cloud opgeslagen, dus ik heb toch een back-up?” Echter, Cloud diensten zoals Microsoft OneDrive, Dropbox of Google Drive zijn geen back-up systemen. Jij kunt er niet van uitgaan dat jij jouw data altijd terug kunt halen. Deze systemen zijn vatbaar voor (crypto)virussen en als jij per ongeluk een bestand op jouw computer verwijderd, wordt deze automatisch in de sync uit de Cloud verwijderd.

Wij zien een back-up als een alleen-lezen kopie van een bestand dat niet te wijzigen is nadat deze is opgeslagen. Jij kunt ook meerdere versies van hetzelfde bestand opslaan. Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren. Wij bespreken deze stuk voor stuk hieronder.

Retentie

Stel dat jouw computer crashed. Jij wilt de bestanden terughalen. Hoe lang terug in de tijd wil je jouw data kunnen herstellen? Een dag, een week, een maand, een kwartaal, een jaar, of langer dan een jaar? Het is belangrijk om na te denken over de tijd dat je jouw data in een back-up bewaart, oftewel de retentie. Verlies tijdens het bepalen van de retentie de privacywetgeving niet uit het oog; stel dat je een verwijderverzoek van een klant krijgt, dan is mogelijk lastig om die gegevens uit je back-up te halen als je een langere retentie hebt.

Hersteltijd

Wij houden hetzelfde voorbeeld aan: jouw computer is gecrasht en jij wilt middels de back-up de data op jouw computer herstellen. Onze volgende vraag is, hoe snel wil jij de data terug hebben? Binnen 10 minuten, een uur, een dag of een week? Heb helder hoe lang jij, zonder de data, plezierig verder kan werken en stem de hersteltijd daarop af. In theorie geldt: hoe groter de data, hoe langer de hersteltijd. Bij sommige systemen kan de hersteltijd pijnlijk lang zijn, maar er zijn ook slimme systemen waarmee jij grote hoeveelheden data snel terug hebt.

De frequentie van de back-up

Een andere tip is om goed te overwegen hoe vaak de back-ups plaats dienen te vinden. De frequentie is mede afhankelijk van het type data dat je wilt bewaren. Is een back-up, gezien jouw data, één, twee of drie keer per dag noodzakelijk? Of is één keer per week voldoende? Doorgaans vindt een back-up elke dag plaats.

De veiligheid

Natuurlijk gaan wij niet voorbij aan de veiligheid. Met een goed back-up systeem is jouw data versleuteld en goed beveiligd middels twee beveiligingslagen. Niemand kan zomaar in jouw back-up kluis, en de data die verzonden wordt van en naar de back-up kluis is onleesbaar voor derden.

Test jouw back-up systeem

Jouw back-up verdient geen 5 sterren als je niet test of het werkt. Het testen van een back-up wordt vaak over het hoofd gezien. Wij adviseren jou om periodiek door een expert te laten testen of jouw back-up systeem goed functioneert. Middels een hersteltest zie je of alle belangrijke data daadwerkelijk in de back-up zit en of jij de data ook daadwerkelijk terug kunt halen.

Hoe staat het eigenlijk met jouw back-up? Verdient deze 5 sterren? Twijfel jij hieraan, neem dan contact met ons op zodat wij jouw back-up pico bello in orde kunnen maken met dito oplossingen.


Deel artikelTags

Joost Groot

Joost Groot

Senior ICT Services medewerker met passie voor zijn vak. Met zeer veel ervaring en betrokkenheid is hij al vanaf de start actief bij Interpulse.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

Extra goed vindbaar als bedrijf in Google

Wie wil er nu niet goed gevonden worden in Google? Er worden door organisaties grote investeringen gedaan om goed zichtbaar te zijn op bepaalde woorden of woordgroepen. Hier kunnen ook wij je veel over bijbrengen en op weg helpen, maar begin nu eens met het neerzetten van een goede basis. Goed nieuws: Je kunt het namelijk zelf! En het resultaat is dat je direct beter zichtbaar en vindbaar bent in de meest gebruikte zoekmachine Google.
Blogs

Zo valt je zonnige werkplek niet in het water

Bracht het afgelopen weekend nog even winterse temperaturen, nu is dan eindelijk écht de lente begonnen. De korte broeken kunnen uit de kast, boten uit de stalling en de tuinmeubelen afgestoft. Tijd om naar buiten te gaan, het zonnetje in. Dankzij de moderne werkplek is dat buiten zijn niet beperkt tot de avonden en het weekend. Werken kunnen we overal, dus ook in de tuin, op een terras, aan het water of op de boot. Ideaal. Maar hou daarbij wel een aantal dingen in het oog, zodat je zonnige werkplek niet in het water valt.
Blogs

Microsoft Ignite: de top 6 van Kees en Killian

Eind maart vond Microsoft Ignite plaats, hét Microsoft-event voor ontwikkelaars en ICT-professionals met meer dan 100 workshops en sessies door Microsoft-experts. Onze collega’s Kees en Killian van ICT Services bezochten het evenement in Amsterdam. Dit is de top 6 die ze graag met je delen.
Events

Getting most out of your data - Microsoft Ignite Amsterdam

Eind maart vond Microsoft Ignite plaats, hét Microsoft-event voor ontwikkelaars en ICT-professionals met meer dan 100 workshops en sessies door Microsoft-experts. Onze collega's van Interactive delen graag de inzichten welke zij daar hebben opgedaan.
Blogs

3 kleine stappen voor betere online veiligheid

Malware, spyware, ransomware, virussen, Trojaanse paarden en wormen. Voor je het weet is je computer gegijzeld of gaat een cybercrimineel er met je (creditcard)gegevens vandoor. Met deze 3 kleine aanpassingen bewegen jij en je collega’s een stuk veiliger door cyberspace.
Blogs

Digitale transformatie; best of breed of best of suite?

De wereld verandert en onze manier van samenwerken en communiceren verandert mee. We zijn altijd en overal online en switchen met het grootste gemak tussen telefoon, tablet en PC. Maar veel bedrijven werken nog met een traditionele, lokale ICT-omgeving of hebben een omgeving die beperkt gehost wordt in de cloud. Vroeg of laat gaat dat botsen. En dan?
Events

Grote belangstelling voor slimme technologie

Het Leidse PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, was op 5 februari even het middelpunt van de lokale techwereld. Tijdens het event Tech voor de Toekomst NU, een initiatief van Economie071, werden interessante cases getoond van concrete toepassing van slimme technologie. Denk daarbij aan de toepassing van sensoren en slimme apps. Ook waren er interessante kennissessies, waar ondernemers en geïnteresseerden kennis konden maken met technologie en zaken waar iedereen het over heeft, maar zelf nog maar mondjesmaat toepast.
Events

Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data?

De titel van dit stukje wijst naar een uitspraak gedaan door Mikko Hypponen, één van de Keynote sprekers op de Tweakers Developers Summit van 2019. De gehele quote was als volgt: “Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data? We hebben geen enkel security issue gehad het afgelopen jaar!”.
Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

“Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?”

Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.