Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

30 jan 2019
Joost Groot

Joost Groot


Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Wij horen wel eens: ‘Ik heb mijn data in de Cloud opgeslagen, dus ik heb toch een back-up?” Echter, Cloud diensten zoals Microsoft OneDrive, Dropbox of Google Drive zijn geen back-up systemen. Jij kunt er niet van uitgaan dat jij jouw data altijd terug kunt halen. Deze systemen zijn vatbaar voor (crypto)virussen en als jij per ongeluk een bestand op jouw computer verwijderd, wordt deze automatisch in de sync uit de Cloud verwijderd.

Wij zien een back-up als een alleen-lezen kopie van een bestand dat niet te wijzigen is nadat deze is opgeslagen. Jij kunt ook meerdere versies van hetzelfde bestand opslaan. Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren. Wij bespreken deze stuk voor stuk hieronder.

Retentie

Stel dat jouw computer crashed. Jij wilt de bestanden terughalen. Hoe lang terug in de tijd wil je jouw data kunnen herstellen? Een dag, een week, een maand, een kwartaal, een jaar, of langer dan een jaar? Het is belangrijk om na te denken over de tijd dat je jouw data in een back-up bewaart, oftewel de retentie. Verlies tijdens het bepalen van de retentie de privacywetgeving niet uit het oog; stel dat je een verwijderverzoek van een klant krijgt, dan is mogelijk lastig om die gegevens uit je back-up te halen als je een langere retentie hebt.

Hersteltijd

Wij houden hetzelfde voorbeeld aan: jouw computer is gecrasht en jij wilt middels de back-up de data op jouw computer herstellen. Onze volgende vraag is, hoe snel wil jij de data terug hebben? Binnen 10 minuten, een uur, een dag of een week? Heb helder hoe lang jij, zonder de data, plezierig verder kan werken en stem de hersteltijd daarop af. In theorie geldt: hoe groter de data, hoe langer de hersteltijd. Bij sommige systemen kan de hersteltijd pijnlijk lang zijn, maar er zijn ook slimme systemen waarmee jij grote hoeveelheden data snel terug hebt.

De frequentie van de back-up

Een andere tip is om goed te overwegen hoe vaak de back-ups plaats dienen te vinden. De frequentie is mede afhankelijk van het type data dat je wilt bewaren. Is een back-up, gezien jouw data, één, twee of drie keer per dag noodzakelijk? Of is één keer per week voldoende? Doorgaans vindt een back-up elke dag plaats.

De veiligheid

Natuurlijk gaan wij niet voorbij aan de veiligheid. Met een goed back-up systeem is jouw data versleuteld en goed beveiligd middels twee beveiligingslagen. Niemand kan zomaar in jouw back-up kluis, en de data die verzonden wordt van en naar de back-up kluis is onleesbaar voor derden.

Test jouw back-up systeem

Jouw back-up verdient geen 5 sterren als je niet test of het werkt. Het testen van een back-up wordt vaak over het hoofd gezien. Wij adviseren jou om periodiek door een expert te laten testen of jouw back-up systeem goed functioneert. Middels een hersteltest zie je of alle belangrijke data daadwerkelijk in de back-up zit en of jij de data ook daadwerkelijk terug kunt halen.

Hoe staat het eigenlijk met jouw back-up? Verdient deze 5 sterren? Twijfel jij hieraan, neem dan contact met ons op zodat wij jouw back-up pico bello in orde kunnen maken met dito oplossingen.


Deel artikelTags

Joost Groot

Joost Groot

Senior ICT Services medewerker met passie voor zijn vak. Met zeer veel ervaring en betrokkenheid is hij al vanaf de start actief bij Interpulse.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

“Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?”

Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.
Events

5 februari: Tech voor de Toekomst Nu!

Benieuwd naar wat er bij bedrijven in de Leidse regio allemaal gebeurt op het gebied van digitalisering, big data analyse en sensortechnologie? Kom dan naar het Tech event op 5 februari in Leiden.
Blogs

Skype en Teams: de aangewezen manier om zakelijk te bellen

Vanaf september 2019 kunnen wij in Nederland niet meer blijven bellen via ISDN. Dan neemt internetbellen (VoIP - Voice Over IP) het definitief over. Maakt jouw organisatie momenteel nog gebruik van ISDN, dan raden wij jou aan om over te stappen naar Microsoft Skype of Teams. Anno 2019 zijn dit dé tools om zakelijk te bellen. Wij leggen uit waarom.
Blogs

3 lijstjes die wél interessant zijn

December is de maand van de lijstjes, je kent er vast wel een paar. Sommige zijn onzinnig, maar je hebt ook best leuke en interessante lijstjes. Ze geven leuke inzichten en komen voort uit échte data en/of zijn gewoon heel vermakelijk!
Blogs

5 redenen waarom je de Microsoft Surface wilt hebben

De Microsoft Surface Family bestaat uit krachtige (mobiele) apparaten die voorzien in alle behoeften van een moderne werkplek die een medewerker verlangt. We lichten hier twee versies toe: de Surface Pro voor de flexibele kantoormedewerker en de Surface Go voor de medewerker die veel onderweg is, en toch een volwaardige werkplek beschikbaar wil hebben. Met de Surface Pro en Go toont Microsoft aan dat jij al jouw werk kan doen met één compact apparaat.
Blogs

Een moderne bedrijfsvoering met Growth hacking en Power BI

Hoe beweegt jouw organisatie zich in de huidige tijd waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen? Helaas zien wij regelmatig dat organisaties ongecontroleerd en zonder een duidelijk plan inspelen op de snel veranderende omgeving. Zij laten hierdoor kansen liggen om te groeien.
Blogs

Betere gebruikservaringen en minder wachtwoordgebruik op kantoor

‘Het vertraagt het werkproces. Wat een gedoe. Ik wil gewoon inloggen!’ Meervoudige authenticatie is wel eens een ergernis van onze klanten. Je moet overal een wachtwoord- of zin voor bedenken en die vervolgens allemaal onthouden of in een wachtwoordenkluis opslaan.
Blogs

Projectmanagement software voor het MKB: Teams en Planner

Grote projectorganisaties hebben vaak geavanceerde projectmanagement software. Maar hoe is dat in het MKB? Zij hebben ook behoefte aan een helder inzicht in de voortgang en prestaties van hun projecten, maar zij beschikken niet over de kostbare software hiervoor. Vaak wordt er gebruik gemaakt van Excel of een eigen oplossing.
Events

10 dagen filmplezier op het Leiden International Film Festival

Van 2 tot en met 11 november is Leiden weer even de filmhoofdstad van Nederland. Daar zijn we als partner van het festival natuurlijk heel trots op, om die reden maken we je graag enthousiast!