Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.


Wij horen wel eens: ‘Ik heb mijn data in de Cloud opgeslagen, dus ik heb toch een back-up?” Echter, Cloud diensten zoals Microsoft OneDrive, Dropbox of Google Drive zijn geen back-up systemen. Jij kunt er niet van uitgaan dat jij jouw data altijd terug kunt halen. Deze systemen zijn vatbaar voor (crypto)virussen en als jij per ongeluk een bestand op jouw computer verwijderd, wordt deze automatisch in de sync uit de Cloud verwijderd.

Wij zien een back-up als een alleen-lezen kopie van een bestand dat niet te wijzigen is nadat deze is opgeslagen. Jij kunt ook meerdere versies van hetzelfde bestand opslaan. Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren. Wij bespreken deze stuk voor stuk hieronder.

Retentie

Stel dat jouw computer crashed. Jij wilt de bestanden terughalen. Hoe lang terug in de tijd wil je jouw data kunnen herstellen? Een dag, een week, een maand, een kwartaal, een jaar, of langer dan een jaar? Het is belangrijk om na te denken over de tijd dat je jouw data in een back-up bewaart, oftewel de retentie. Verlies tijdens het bepalen van de retentie de privacywetgeving niet uit het oog; stel dat je een verwijderverzoek van een klant krijgt, dan is mogelijk lastig om die gegevens uit je back-up te halen als je een langere retentie hebt.

Hersteltijd

Wij houden hetzelfde voorbeeld aan: jouw computer is gecrasht en jij wilt middels de back-up de data op jouw computer herstellen. Onze volgende vraag is, hoe snel wil jij de data terug hebben? Binnen 10 minuten, een uur, een dag of een week? Heb helder hoe lang jij, zonder de data, plezierig verder kan werken en stem de hersteltijd daarop af. In theorie geldt: hoe groter de data, hoe langer de hersteltijd. Bij sommige systemen kan de hersteltijd pijnlijk lang zijn, maar er zijn ook slimme systemen waarmee jij grote hoeveelheden data snel terug hebt.

De frequentie van de back-up

Een andere tip is om goed te overwegen hoe vaak de back-ups plaats dienen te vinden. De frequentie is mede afhankelijk van het type data dat je wilt bewaren. Is een back-up, gezien jouw data, één, twee of drie keer per dag noodzakelijk? Of is één keer per week voldoende? Doorgaans vindt een back-up elke dag plaats.

De veiligheid

Natuurlijk gaan wij niet voorbij aan de veiligheid. Met een goed back-up systeem is jouw data versleuteld en goed beveiligd middels twee beveiligingslagen. Niemand kan zomaar in jouw back-up kluis, en de data die verzonden wordt van en naar de back-up kluis is onleesbaar voor derden.

Test jouw back-up systeem

Jouw back-up verdient geen 5 sterren als je niet test of het werkt. Het testen van een back-up wordt vaak over het hoofd gezien. Wij adviseren jou om periodiek door een expert te laten testen of jouw back-up systeem goed functioneert. Middels een hersteltest zie je of alle belangrijke data daadwerkelijk in de back-up zit en of jij de data ook daadwerkelijk terug kunt halen.

Hoe staat het eigenlijk met jouw back-up? Verdient deze 5 sterren? Twijfel jij hieraan, neem dan contact met ons op zodat wij jouw back-up pico bello in orde kunnen maken met dito oplossingen.


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.