“Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?”

Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.


Het is ook een fantastische ontwikkeling. Terwijl je het ontbijt aan het eten bent even het weerbericht opvragen en je agenda voor laten lezen. Het nieuws luisteren terwijl je ondertussen je zoon probeert aan te kleden om toch nog op tijd op school te komen of gewoon even een ander muziekje aanzetten via Spotify en de lichten dimmen in de huiskamer. Allemaal geactiveerd via de stem, zodat je je handen vrij hebt om andere zaken te regelen.

Door het gebruik van kunstmatige intelligentie leert de digitale assistent ook van je. Zo leert de assistent je voorkeuren kennen, leert gezichten herkennen en leert hoe het met andere apparaten kan communiceren. Zo kan je tegen de Google Assistant zeggen dat je een nummer niet mooi vindt wanneer je aan het luisteren bent naar Spotify en zal de assistent ervoor zorgen dat Spotify hier rekening mee houdt wanneer je de volgende keer muziek aanzet.

Op vrijwel elke telefoon is al een vorm van digitale assistent geïnstalleerd. Of het nu om Alexa gaat, of Siri, Google Assistant, Cortana of één van de vele andere minder populaire vormen. Naast op de mobiele telefoon komen er nu ook steeds meer standalone apparaten die specifiek als digitale assistent worden verkocht. De Amazon Echo en de Google Home zijn hier de meest bekende voorbeelden van. In vrijwel elk huishouden zijn momenteel al één of meerdere digitale assistenten actief, vaak zonder dat we dit beseffen.

Op vrijwel elke telefoon is al een vorm van digitale assistent geïnstalleerd

Dit is ook direct een argument wanneer we het hebben over de veiligheid. Het internet luistert mee, altijd en overal en vaak zonder dat je er erg in hebt. Alle bovenstaande apparaten geven aan dat er pas begonnen wordt met opnemen wanneer de assistent geactiveerd wordt door middel van een commando “Hey Google! …” of “Alexa … “. Echter, om te herkennen dat de assistent geroepen wordt, moet het apparaat ten alle tijden luisteren. De microfoon staat altijd aan en luistert naar wat er gezegd wordt zodat ze kunnen reageren wanneer het nodig is.

De bedrijven achter de digitale assistenten geven aan dat de gegevens alleen opgeslagen worden nadat de assistent geactiveerd is. Je kan dan ook de historie van al de vragen die je aan je assistent hebt gesteld terugvinden. Op de radio was hier een week of 2 geleden nog een item over. De Google Home van de presentator was ergens midden in de nacht geactiveerd en had een audiofragment opgenomen. De medewerker van Google gaf aan dat de microfoon in de Google Home best sterk was en dus ook geluiden van buiten op kan vangen. Dit betekent dus niet alleen dat je thuis beluisterd wordt door “het internet”, maar ook wanneer je langs andere huizen loopt waarin een digitale assistent actief is.

Zolang er inderdaad veilig met deze opgeslagen data wordt omgegaan, zoals de bedrijven aangeven, is het risico nog enigszins beperkt. Echter hierin zit ook al waardevolle data die veel vertellen over het gaan en staan en de interesses van de gebruiker. De ontwikkeling zal niet stilstaan en er zullen meer en meer apparaten op de markt komen waarin de digitale assistenten verwerkt zitten, het is tenslotte verschrikkelijk makkelijk om te zeggen “Alexa, doe de televisie in de huiskamer uit”.

Momenteel zitten we in de periode dat het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat het bestaat, maar het is inmiddels wel al overal

Momenteel zitten we in de periode dat het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat het bestaat, maar het is inmiddels wel al overal. Vrijwel overal waar een digitale telefoon is, luistert het internet mee. Het besef hiervan verandert niets aan het feit of de data opgeslagen wordt of niet, maar zorgt er wel voor dat mensen zich wellicht iets bedachtzamer zullen gedragen.

Mocht je zakelijk gebruik maken van een digitale assistent, dan is het van belang dat je medewerkers en collega’s hiervan op de hoogte zijn. Mensen die toegang hebben tot de account van de assistent kunnen alle gevraagde commando’s inzien en afluisteren. Dit kan tot een ongewenste situaties leiden waarbij privacygevoelige onderwerpen beschikbaar komen voor mensen waar het niet voor bestemd is.

“Hey Google, publiceer dit blog”.


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.