Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Blogs

Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig? - Google Assistant

24 jan 2019
Alexander Nijenhuis

Alexander Nijenhuis


Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.

Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig? - Google Assistant

Het is ook een fantastische ontwikkeling. Terwijl je het ontbijt aan het eten bent even het weerbericht opvragen en je agenda voor laten lezen. Het nieuws luisteren terwijl je ondertussen je zoon probeert aan te kleden om toch nog op tijd op school te komen of gewoon even een ander muziekje aanzetten via Spotify en de lichten dimmen in de huiskamer. Allemaal geactiveerd via de stem, zodat je je handen vrij hebt om andere zaken te regelen.

Door het gebruik van kunstmatige intelligentie leert de digitale assistent ook van je. Zo leert de assistent je voorkeuren kennen, leert gezichten herkennen en leert hoe het met andere apparaten kan communiceren. Zo kan je tegen de Google Assistant zeggen dat je een nummer niet mooi vindt wanneer je aan het luisteren bent naar Spotify en zal de assistent ervoor zorgen dat Spotify hier rekening mee houdt wanneer je de volgende keer muziek aanzet.

Op vrijwel elke telefoon is al een vorm van digitale assistent geïnstalleerd. Of het nu om Alexa gaat, of Siri, Google Assistant, Cortana of één van de vele andere minder populaire vormen. Naast op de mobiele telefoon komen er nu ook steeds meer standalone apparaten die specifiek als digitale assistent worden verkocht. De Amazon Echo en de Google Home zijn hier de meest bekende voorbeelden van. In vrijwel elk huishouden zijn momenteel al één of meerdere digitale assistenten actief, vaak zonder dat we dit beseffen.

"Op vrijwel elke telefoon is al een vorm van digitale assistent geïnstalleerd"

Dit is ook direct een argument wanneer we het hebben over de veiligheid. Het internet luistert mee, altijd en overal en vaak zonder dat je er erg in hebt. Alle bovenstaande apparaten geven aan dat er pas begonnen wordt met opnemen wanneer de assistent geactiveerd wordt door middel van een commando “Hey Google! …” of “Alexa … “. Echter, om te herkennen dat de assistent geroepen wordt, moet het apparaat ten alle tijden luisteren. De microfoon staat altijd aan en luistert naar wat er gezegd wordt zodat ze kunnen reageren wanneer het nodig is.

De bedrijven achter de digitale assistenten geven aan dat de gegevens alleen opgeslagen worden nadat de assistent geactiveerd is. Je kan dan ook de historie van al de vragen die je aan je assistent hebt gesteld terugvinden. Op de radio was hier een week of 2 geleden nog een item over. De Google Home van de presentator was ergens midden in de nacht geactiveerd en had een audiofragment opgenomen. De medewerker van Google gaf aan dat de microfoon in de Google Home best sterk was en dus ook geluiden van buiten op kan vangen. Dit betekent dus niet alleen dat je thuis beluisterd wordt door “het internet”, maar ook wanneer je langs andere huizen loopt waarin een digitale assistent actief is.

Zolang er inderdaad veilig met deze opgeslagen data wordt omgegaan, zoals de bedrijven aangeven, is het risico nog enigszins beperkt. Echter hierin zit ook al waardevolle data die veel vertellen over het gaan en staan en de interesses van de gebruiker. De ontwikkeling zal niet stilstaan en er zullen meer en meer apparaten op de markt komen waarin de digitale assistenten verwerkt zitten, het is tenslotte verschrikkelijk makkelijk om te zeggen “Alexa, doe de televisie in de huiskamer uit”.

"Momenteel zitten we in de periode dat het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat het bestaat, maar het is inmiddels wel al overal"

Momenteel zitten we in de periode dat het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat het bestaat, maar het is inmiddels wel al overal. Vrijwel overal waar een digitale telefoon is, luistert het internet mee. Het besef hiervan verandert niets aan het feit of de data opgeslagen wordt of niet, maar zorgt er wel voor dat mensen zich wellicht iets bedachtzamer zullen gedragen.

Mocht je zakelijk gebruik maken van een digitale assistent, dan is het van belang dat je medewerkers en collega’s hiervan op de hoogte zijn. Mensen die toegang hebben tot de account van de assistent kunnen alle gevraagde commando’s inzien en afluisteren. Dit kan tot een ongewenste situaties leiden waarbij privacygevoelige onderwerpen beschikbaar komen voor mensen waar het niet voor bestemd is.

“Hey Google, publiceer dit blog”.


Deel artikelTags

Alexander Nijenhuis

Alexander Nijenhuis

Projectleider met affiniteit voor systeemontwikkeling in de brede zin van het woord. Door zijn achtergrond als programmeur kan hij naast 'het grote plaatje' ook direct de implementatie details overzien en zo beter adviseren.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

Extra goed vindbaar als bedrijf in Google

Wie wil er nu niet goed gevonden worden in Google? Er worden door organisaties grote investeringen gedaan om goed zichtbaar te zijn op bepaalde woorden of woordgroepen. Hier kunnen ook wij je veel over bijbrengen en op weg helpen, maar begin nu eens met het neerzetten van een goede basis. Goed nieuws: Je kunt het namelijk zelf! En het resultaat is dat je direct beter zichtbaar en vindbaar bent in de meest gebruikte zoekmachine Google.
Blogs

Zo valt je zonnige werkplek niet in het water

Bracht het afgelopen weekend nog even winterse temperaturen, nu is dan eindelijk écht de lente begonnen. De korte broeken kunnen uit de kast, boten uit de stalling en de tuinmeubelen afgestoft. Tijd om naar buiten te gaan, het zonnetje in. Dankzij de moderne werkplek is dat buiten zijn niet beperkt tot de avonden en het weekend. Werken kunnen we overal, dus ook in de tuin, op een terras, aan het water of op de boot. Ideaal. Maar hou daarbij wel een aantal dingen in het oog, zodat je zonnige werkplek niet in het water valt.
Blogs

Microsoft Ignite: de top 6 van Kees en Killian

Eind maart vond Microsoft Ignite plaats, hét Microsoft-event voor ontwikkelaars en ICT-professionals met meer dan 100 workshops en sessies door Microsoft-experts. Onze collega’s Kees en Killian van ICT Services bezochten het evenement in Amsterdam. Dit is de top 6 die ze graag met je delen.
Events

Getting most out of your data - Microsoft Ignite Amsterdam

Eind maart vond Microsoft Ignite plaats, hét Microsoft-event voor ontwikkelaars en ICT-professionals met meer dan 100 workshops en sessies door Microsoft-experts. Onze collega's van Interactive delen graag de inzichten welke zij daar hebben opgedaan.
Blogs

3 kleine stappen voor betere online veiligheid

Malware, spyware, ransomware, virussen, Trojaanse paarden en wormen. Voor je het weet is je computer gegijzeld of gaat een cybercrimineel er met je (creditcard)gegevens vandoor. Met deze 3 kleine aanpassingen bewegen jij en je collega’s een stuk veiliger door cyberspace.
Blogs

Digitale transformatie; best of breed of best of suite?

De wereld verandert en onze manier van samenwerken en communiceren verandert mee. We zijn altijd en overal online en switchen met het grootste gemak tussen telefoon, tablet en PC. Maar veel bedrijven werken nog met een traditionele, lokale ICT-omgeving of hebben een omgeving die beperkt gehost wordt in de cloud. Vroeg of laat gaat dat botsen. En dan?
Events

Grote belangstelling voor slimme technologie

Het Leidse PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, was op 5 februari even het middelpunt van de lokale techwereld. Tijdens het event Tech voor de Toekomst NU, een initiatief van Economie071, werden interessante cases getoond van concrete toepassing van slimme technologie. Denk daarbij aan de toepassing van sensoren en slimme apps. Ook waren er interessante kennissessies, waar ondernemers en geïnteresseerden kennis konden maken met technologie en zaken waar iedereen het over heeft, maar zelf nog maar mondjesmaat toepast.
Events

Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data?

De titel van dit stukje wijst naar een uitspraak gedaan door Mikko Hypponen, één van de Keynote sprekers op de Tweakers Developers Summit van 2019. De gehele quote was als volgt: “Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data? We hebben geen enkel security issue gehad het afgelopen jaar!”.
Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.