Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Blogs

Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig? - Google Assistant

24 jan 2019
Alexander Nijenhuis

Alexander Nijenhuis


Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.

Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig? - Google Assistant

Het is ook een fantastische ontwikkeling. Terwijl je het ontbijt aan het eten bent even het weerbericht opvragen en je agenda voor laten lezen. Het nieuws luisteren terwijl je ondertussen je zoon probeert aan te kleden om toch nog op tijd op school te komen of gewoon even een ander muziekje aanzetten via Spotify en de lichten dimmen in de huiskamer. Allemaal geactiveerd via de stem, zodat je je handen vrij hebt om andere zaken te regelen.

Door het gebruik van kunstmatige intelligentie leert de digitale assistent ook van je. Zo leert de assistent je voorkeuren kennen, leert gezichten herkennen en leert hoe het met andere apparaten kan communiceren. Zo kan je tegen de Google Assistant zeggen dat je een nummer niet mooi vindt wanneer je aan het luisteren bent naar Spotify en zal de assistent ervoor zorgen dat Spotify hier rekening mee houdt wanneer je de volgende keer muziek aanzet.

Op vrijwel elke telefoon is al een vorm van digitale assistent geïnstalleerd. Of het nu om Alexa gaat, of Siri, Google Assistant, Cortana of één van de vele andere minder populaire vormen. Naast op de mobiele telefoon komen er nu ook steeds meer standalone apparaten die specifiek als digitale assistent worden verkocht. De Amazon Echo en de Google Home zijn hier de meest bekende voorbeelden van. In vrijwel elk huishouden zijn momenteel al één of meerdere digitale assistenten actief, vaak zonder dat we dit beseffen.

"Op vrijwel elke telefoon is al een vorm van digitale assistent geïnstalleerd"

Dit is ook direct een argument wanneer we het hebben over de veiligheid. Het internet luistert mee, altijd en overal en vaak zonder dat je er erg in hebt. Alle bovenstaande apparaten geven aan dat er pas begonnen wordt met opnemen wanneer de assistent geactiveerd wordt door middel van een commando “Hey Google! …” of “Alexa … “. Echter, om te herkennen dat de assistent geroepen wordt, moet het apparaat ten alle tijden luisteren. De microfoon staat altijd aan en luistert naar wat er gezegd wordt zodat ze kunnen reageren wanneer het nodig is.

De bedrijven achter de digitale assistenten geven aan dat de gegevens alleen opgeslagen worden nadat de assistent geactiveerd is. Je kan dan ook de historie van al de vragen die je aan je assistent hebt gesteld terugvinden. Op de radio was hier een week of 2 geleden nog een item over. De Google Home van de presentator was ergens midden in de nacht geactiveerd en had een audiofragment opgenomen. De medewerker van Google gaf aan dat de microfoon in de Google Home best sterk was en dus ook geluiden van buiten op kan vangen. Dit betekent dus niet alleen dat je thuis beluisterd wordt door “het internet”, maar ook wanneer je langs andere huizen loopt waarin een digitale assistent actief is.

Zolang er inderdaad veilig met deze opgeslagen data wordt omgegaan, zoals de bedrijven aangeven, is het risico nog enigszins beperkt. Echter hierin zit ook al waardevolle data die veel vertellen over het gaan en staan en de interesses van de gebruiker. De ontwikkeling zal niet stilstaan en er zullen meer en meer apparaten op de markt komen waarin de digitale assistenten verwerkt zitten, het is tenslotte verschrikkelijk makkelijk om te zeggen “Alexa, doe de televisie in de huiskamer uit”.

"Momenteel zitten we in de periode dat het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat het bestaat, maar het is inmiddels wel al overal"

Momenteel zitten we in de periode dat het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat het bestaat, maar het is inmiddels wel al overal. Vrijwel overal waar een digitale telefoon is, luistert het internet mee. Het besef hiervan verandert niets aan het feit of de data opgeslagen wordt of niet, maar zorgt er wel voor dat mensen zich wellicht iets bedachtzamer zullen gedragen.

Mocht je zakelijk gebruik maken van een digitale assistent, dan is het van belang dat je medewerkers en collega’s hiervan op de hoogte zijn. Mensen die toegang hebben tot de account van de assistent kunnen alle gevraagde commando’s inzien en afluisteren. Dit kan tot een ongewenste situaties leiden waarbij privacygevoelige onderwerpen beschikbaar komen voor mensen waar het niet voor bestemd is.

“Hey Google, publiceer dit blog”.


Deel artikelTags

Alexander Nijenhuis

Alexander Nijenhuis

Projectleider met affiniteit voor systeemontwikkeling in de brede zin van het woord. Door zijn achtergrond als programmeur kan hij naast 'het grote plaatje' ook direct de implementatie details overzien en zo beter adviseren.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.
Events

5 februari: Tech voor de Toekomst Nu!

Benieuwd naar wat er bij bedrijven in de Leidse regio allemaal gebeurt op het gebied van digitalisering, big data analyse en sensortechnologie? Kom dan naar het Tech event op 5 februari in Leiden.
Blogs

Skype en Teams: de aangewezen manier om zakelijk te bellen

Vanaf september 2019 kunnen wij in Nederland niet meer blijven bellen via ISDN. Dan neemt internetbellen (VoIP - Voice Over IP) het definitief over. Maakt jouw organisatie momenteel nog gebruik van ISDN, dan raden wij jou aan om over te stappen naar Microsoft Skype of Teams. Anno 2019 zijn dit dé tools om zakelijk te bellen. Wij leggen uit waarom.
Blogs

3 lijstjes die wél interessant zijn

December is de maand van de lijstjes, je kent er vast wel een paar. Sommige zijn onzinnig, maar je hebt ook best leuke en interessante lijstjes. Ze geven leuke inzichten en komen voort uit échte data en/of zijn gewoon heel vermakelijk!
Blogs

5 redenen waarom je de Microsoft Surface wilt hebben

De Microsoft Surface Family bestaat uit krachtige (mobiele) apparaten die voorzien in alle behoeften van een moderne werkplek die een medewerker verlangt. We lichten hier twee versies toe: de Surface Pro voor de flexibele kantoormedewerker en de Surface Go voor de medewerker die veel onderweg is, en toch een volwaardige werkplek beschikbaar wil hebben. Met de Surface Pro en Go toont Microsoft aan dat jij al jouw werk kan doen met één compact apparaat.
Blogs

Een moderne bedrijfsvoering met Growth hacking en Power BI

Hoe beweegt jouw organisatie zich in de huidige tijd waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen? Helaas zien wij regelmatig dat organisaties ongecontroleerd en zonder een duidelijk plan inspelen op de snel veranderende omgeving. Zij laten hierdoor kansen liggen om te groeien.
Blogs

Betere gebruikservaringen en minder wachtwoordgebruik op kantoor

‘Het vertraagt het werkproces. Wat een gedoe. Ik wil gewoon inloggen!’ Meervoudige authenticatie is wel eens een ergernis van onze klanten. Je moet overal een wachtwoord- of zin voor bedenken en die vervolgens allemaal onthouden of in een wachtwoordenkluis opslaan.
Blogs

Projectmanagement software voor het MKB: Teams en Planner

Grote projectorganisaties hebben vaak geavanceerde projectmanagement software. Maar hoe is dat in het MKB? Zij hebben ook behoefte aan een helder inzicht in de voortgang en prestaties van hun projecten, maar zij beschikken niet over de kostbare software hiervoor. Vaak wordt er gebruik gemaakt van Excel of een eigen oplossing.
Events

10 dagen filmplezier op het Leiden International Film Festival

Van 2 tot en met 11 november is Leiden weer even de filmhoofdstad van Nederland. Daar zijn we als partner van het festival natuurlijk heel trots op, om die reden maken we je graag enthousiast!