Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Blogs

Hoe veilig is jouw webapplicatie? 7 eisen die je moet toepassen

2 aug 2018
Reinoud ten Hove

Reinoud ten Hove


De beveiliging van webapplicaties heeft helaas niet altijd de hoogste prioriteit, maar is nu echt een MUST geworden! Bevat de applicatie persoonsgegevens, dan ben je mogelijk in overtreding als de applicatie onvoldoende beveiligd is… Mocht er een datalek optreden, dan ben jij als eigenaar van de gegevens verantwoordelijk. De gevolgen kunnen groot zijn, niet alleen financieel, maar ook op het gebied van mogelijke reputatieschade.

Hoe veilig is jouw webapplicatie? 7 eisen die je moet toepassen

Bij Interpulse hebben we veel verschillende webapplicaties ontwikkeld waarbij voorheen beveiligingsfunctionaliteiten overboord werden gegooid om redenen als "wat heb ik daar aan?", "wat voor waarde levert dat op?" of "totaal niet praktisch..".  Nu wordt dit altijd direct vanaf de start opgepakt: 'security by design'!

Wat moet er toegepast worden om veilig te zijn?

Het beveiligen van data is op verschillende niveaus te realiseren, het is bijvoorbeeld mogelijk om een goed slot op te hangen, maar je kunt ook een kluis opzetten met 5 verschillende sloten. Onderstaande beveiligingstoepassingen zijn naar ons idee erg verstandig om toe te passen. Mocht er in je applicatie iets niet geregeld zijn, leg dit dan eens voor bij je webbouwer.

Database encryptie op persoonlijke gegevens

Encryptie is het versleutelen van informatie zodat deze gegevens niet leesbaar zijn zonder in het bezit te zijn van een sleutel. Persoonlijke gegevens die tot misbruik kunnen leiden of impact kan hebben op de privacy van personen moet versleuteld worden. Denk aan NAW gegevens, e-mail adressen en zeker ook bankgegevens en andere (zeer) gevoelige data. Mocht iemand de database in bezit krijgen, dan hebben ze met deze encryptie nog niets bruikbaars in handen.

Wachtwoord - alleen instelbaar door gebruiker

In veel applicaties wordt een gebruiker van het systeem aangemaakt door een beheerder. Bij de gebruiker wordt een wachtwoord door de beheerder ingesteld, waarna deze (vaak op een onveilige manier) aan de gebruiker wordt verstrekt. In dit geval zijn er minimaal 2 personen op de hoogte van het wachtwoord.

Veel veiliger is het om bij het aanmaken van een gebruiker automatisch een e-mail te versturen. In de e-mail is een link opgenomen welke verwijst naar een locatie waar hij of zij zelf een wachtwoord kan instellen. De link is eenmalig te gebruiken en heeft een houdbaarheid van bijvoorbeeld 2 dagen.

Wachtwoord - hashing

Het veilig opslaan van wachtwoorden is noodzakelijk. In het geval van password hashing wordt een wachtwoord ‘gehashed’ (versleuteld) opgeslagen in de database. Ook ontwikkelaars of andere beheerders van de applicatie kunnen het wachtwoord niet achterhalen. Want zeg nu zelf, gebruik jij altijd een ander wachtwoord? (klik hier voor tips voor een veilig wachtwoord)

Wachtwoord - sterkte afdwingen

Wachtwoorden zijn vaak slecht gekozen. Dwing de gebruiker een veilig wachtwoord te kiezen dat voldoet aan minimale eisen.

Wachtwoord - verloop

De meningen over het laten verlopen van een wachtwoord lopen nog wat uiteen, maar wij adviseren periodiek (minimaal 1x per jaar) een wachtwoord te laten verlopen. De gebruiker moet dan opnieuw een veilig wachtwoord kiezen, wat bij voorkeur niet teveel lijkt op eerder gekozen wachtwoorden.

Bevestigen nieuw IP adres en topografische blokkades

Bevat je applicatie veel bijzondere persoonsgegevens, dan kan het verstandig zijn om IP-adressen te laten bevestigen. Stel dat je inlogt vanaf een niet bekende locatie, dan wordt er een e-mail verzonden naar het e-mailadres van de gebruiker waarna deze de locatie kan bevestigen. Alternatief of aanvulling kan zijn de ip-adressen vanuit bepaalde werelddelen of landen te blokkeren. Want waarom zo iemand vanuit Roemenië in moeten loggen op je webapplicatie?

Two factor authentication (aanbevolen!)

Two factor authenticatie (ook wel Multi factor authentication genoemd) is een extra stap tijdens het login proces. Two factor authentication vereist twee of meer authenticatiemiddelen. In de praktijk blijkt het verliezen van inloggegevens door de gebruiker zelf het grootste risico. Deze methode zorgt ervoor dat je niets hebt aan alleen gebruikersnaam en wachtwoord.

Allereerst moet gebruikersnaam en het wachtwoord worden ingevoerd, daarnaast (2e factor) moet de mobiele telefoon geraadpleegd worden. Zonder mobiele telefoon kan je niet verder.

Wij adviseren hierin het gebruik van een Authenticator app. Hiermee kan een code gegenereerd worden op de smartphone, die vervolgens ingevuld moet worden. Er zijn overigens verschillende implementaties mogelijk. Voor bepaalde doelgroepen werkt bijvoorbeeld de traditionele SMS beter, omdat deze toegankelijker in gebruik is.

Single Sign On (SSO)

SSO maakt het mogelijk om eenmalig in te loggen, waarna gebruikers automatisch toegang krijgen tot meerdere applicaties. Mocht je Microsoft Office 365 gebruiken, dan kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden om ook automatisch in te loggen bij een maatwerk applicatie. Er kan dan centraal bepaald worden of iemand nog mag inloggen, wel zo fijn als een medewerker het bedrijf verlaat of een nieuwe medewerker aangesteld wordt. Bijkomend voordeel van SSO is dat een deel van eerdergenoemde beveiligingstoepassingen al voorhanden is, want dit wordt centraal geregeld door Microsoft. Wij raden SSO dan ook sterk aan.

Wij zijn blij dat beveiliging een belangrijk onderdeel is geworden en dat opdrachtgevers de waarde inzien van een veilige webapplicatie. Heb je nog vragen over het goed beveiligen van je applicatie, stel ze gerust!


Deel artikelTags

Reinoud ten Hove

Reinoud ten Hove

Als manager van de afdeling Interactive is Reinoud altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van security, apps en websites.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.
Blogs

“Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?”

Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.
Events

5 februari: Tech voor de Toekomst Nu!

Benieuwd naar wat er bij bedrijven in de Leidse regio allemaal gebeurt op het gebied van digitalisering, big data analyse en sensortechnologie? Kom dan naar het Tech event op 5 februari in Leiden.
Blogs

Skype en Teams: de aangewezen manier om zakelijk te bellen

Vanaf september 2019 kunnen wij in Nederland niet meer blijven bellen via ISDN. Dan neemt internetbellen (VoIP - Voice Over IP) het definitief over. Maakt jouw organisatie momenteel nog gebruik van ISDN, dan raden wij jou aan om over te stappen naar Microsoft Skype of Teams. Anno 2019 zijn dit dé tools om zakelijk te bellen. Wij leggen uit waarom.
Blogs

3 lijstjes die wél interessant zijn

December is de maand van de lijstjes, je kent er vast wel een paar. Sommige zijn onzinnig, maar je hebt ook best leuke en interessante lijstjes. Ze geven leuke inzichten en komen voort uit échte data en/of zijn gewoon heel vermakelijk!
Blogs

5 redenen waarom je de Microsoft Surface wilt hebben

De Microsoft Surface Family bestaat uit krachtige (mobiele) apparaten die voorzien in alle behoeften van een moderne werkplek die een medewerker verlangt. We lichten hier twee versies toe: de Surface Pro voor de flexibele kantoormedewerker en de Surface Go voor de medewerker die veel onderweg is, en toch een volwaardige werkplek beschikbaar wil hebben. Met de Surface Pro en Go toont Microsoft aan dat jij al jouw werk kan doen met één compact apparaat.
Blogs

Een moderne bedrijfsvoering met Growth hacking en Power BI

Hoe beweegt jouw organisatie zich in de huidige tijd waarin de technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen? Helaas zien wij regelmatig dat organisaties ongecontroleerd en zonder een duidelijk plan inspelen op de snel veranderende omgeving. Zij laten hierdoor kansen liggen om te groeien.
Blogs

Betere gebruikservaringen en minder wachtwoordgebruik op kantoor

‘Het vertraagt het werkproces. Wat een gedoe. Ik wil gewoon inloggen!’ Meervoudige authenticatie is wel eens een ergernis van onze klanten. Je moet overal een wachtwoord- of zin voor bedenken en die vervolgens allemaal onthouden of in een wachtwoordenkluis opslaan.
Blogs

Projectmanagement software voor het MKB: Teams en Planner

Grote projectorganisaties hebben vaak geavanceerde projectmanagement software. Maar hoe is dat in het MKB? Zij hebben ook behoefte aan een helder inzicht in de voortgang en prestaties van hun projecten, maar zij beschikken niet over de kostbare software hiervoor. Vaak wordt er gebruik gemaakt van Excel of een eigen oplossing.