Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord


Support

  • 071 - 30 30 300(tijdelijk nummer)
  • support@interpulse.nl

Kantoor

  • 071 - 566 52 82
  • info@interpulse.nl
  • Zoeterwoudsesingel 56
    2313 EK Leiden

Blijf op de hoogte!

Max. 1 x per 14 dagen per e-mail. Inschrijven voor onze Updates
Events

Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data?

19 feb 2019
Alexander Nijenhuis

Alexander Nijenhuis


De titel van dit stukje wijst naar een uitspraak gedaan door Mikko Hypponen, één van de Keynote sprekers op de Tweakers Developers Summit van 2019. De gehele quote was als volgt: “Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data? We hebben geen enkel security issue gehad het afgelopen jaar!”.

Waarom betaal ik eigenlijk voor beveiliging van mijn data?

De Keynotes

Keynotes zijn regelmatig de hoogtepunten van een congres en dit was voor het TDS2019 niet anders. Na de opening was de aftrap voor dhr. Mikko Hypponen. Een wereldwijd bekende Security expert die werkt voor F-Secure en een graag geziene gast bij congressen is. Zoals je van een Security expert mag verwachten lag de nadruk op de veiligheid van data en de waarde ervan. Redelijk actuele zaken zoals de uitzetting van de Russische ‘diplomaten’ door Nederland van vorig jaar en de enorme hoeveelheid geld die er omgaat in de Bitcoin wereld werden ook even aangekaart.

Dhr. Jamie Bartlett is een uitgever van verschillende boeken en evenals dhr. Hypponen ook een actieve spreker bij congressen en evenementen. In zijn Keynote legde hij de nadruk op hoe gepersonaliseerd en doelgericht reclame tegenwoordig gemaakt kan worden. Hij voorziet dat er in de nabije toekomst zo gepersonaliseerd kan worden dat je een reclame krijgt voorgeschoteld die alleen voor jou specifiek is. Niemand anders dan jij zal de reclame in die vorm zien. Een voorbeeld van profiling en het nut van deze reclame werd aangekaart door de inzet van Cambridge Analytica bij de presidentscampagne van Trump.

De laatste Keynote spreker haakte hier feilloos op in. Dhr. Harper Reed deed namelijk exact hetzelfde als Cambridge Analytica, maar dan voor de Obama campagne. Het grote verschil tussen Cambridge Analytica en dhr. Reed was de ethiek. Volgens Harper werd er tijdens de Obama campagne meer openheid en duidelijkheid gegeven en werd er ethischer omgegaan met de data. Ethiek in IT was een belangrijk punt en zal een steeds belangrijker punt worden wanneer we meer en meer met AI gaan doen.

Mocht je overigens ooit de kans zien om een sessie van dhr. Harper Reed te volgen, dan kan ik dat van harte aanbevelen, want de man is een erg vermakelijke spreker die zijn boodschap duidelijk overbrengt.

De sessies

Tijdens het congres waren de sessies in verschillende hoofdonderwerpen ondergebracht. Zo is security eigenlijk al sinds het begin van het internet een belangrijk onderdeel, maar is dat de laatste tijd steeds belangrijker geworden. Zoals de quote bovenaan het stuk al aangaf, is er vaak in de hogere niveaus wat minder begrip voor de hoeveelheid geld die uitgegeven wordt aan de beveiliging van data. Het antwoord van Hyppo was overigens erg duidelijk:

“Deze vergaderruimte is goed schoongemaakt. Waarom ontsla je de schoonmakers niet? Juist, omdat de ruimte alleen goed schoon is omdat het bijgehouden wordt.”

Beveiliging wordt een steeds belangrijker ding, omdat momenteel niet alleen de eenzame hacker op z’n zolderkamer bij je data wil komen, maar ook hele organisaties en zelfs landen bezig zijn met het zoeken naar zwakheden om bij data te komen. Data is tegenwoordig belangrijker dan geld, want data is geld. Zo verdient Google meerdere miljarden euro’s per jaar met data. De opkomst van AI heeft ook invloed op de veiligheid. De verwachting is namelijk dat AI ook ingezet zal gaan worden om proberen je data te bemachtigen. Hoe beveilig je je data tegen een AI-aanvaller? Het antwoord hierop is lastig te geven. We weten momenteel namelijk niet hoe AI ‘denkt’ en daarom zou het weleens op een manier kunnen gebeuren waar mensen nog niet over nagedacht hebben. We hebben verschillende sessies bezocht waarbij veiligheid van data besproken werd door onder andere experts van Fox-IT en ABN Amro.

Behalve veiligheid van data is de ontwikkeling van Progressive Web Apps ook een interessante ontwikkeling. Een PWA is een website die op zo’n manier ontwikkeld wordt dat deze ook als App op je telefoon gezet kan worden, zonder dat je daarvoor de store nodig hebt. Deze website gedraagt zich echter wel als een app, dus is supersnel met laden, maar er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van notificaties - “Je hebt nog items in je basket zitten” - en in-app purchases. Dit houdt in dat enkele drempels zoals het downloaden van een app uit de store en het invullen van al je gegevens voor er een betaling gedaan weggenomen kan worden.

Conclusie

Het TDS2019 was een leuk congres waar toch maar weer duidelijk werd dat we niet op onze handen kunnen blijven zitten. De ontwikkeling gaat snel en ook qua veiligheid komen er steeds meer mogelijkheden om je data te beschermen. Mocht je willen weten wat wij bij Interpulse kunnen doen om jouw data ook beter te beveiliging of wat de mogelijkheden zijn voor een Progressive Web App, voel je niet geremd om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Tot volgend jaar bij TDS2020.


Deel artikelTags

Alexander Nijenhuis

Alexander Nijenhuis

Projectleider met affiniteit voor systeemontwikkeling in de brede zin van het woord. Door zijn achtergrond als programmeur kan hij naast 'het grote plaatje' ook direct de implementatie details overzien en zo beter adviseren.


Terug naar overzicht


Updates

Blogs

3 kleine stappen voor betere online veiligheid

Malware, spyware, ransomware, virussen, Trojaanse paarden en wormen. Voor je het weet is je computer gegijzeld of gaat een cybercrimineel er met je (creditcard)gegevens vandoor. Met deze 3 kleine aanpassingen bewegen jij en je collega’s een stuk veiliger door cyberspace.
Blogs

Digitale transformatie; best of breed of best of suite?

De wereld verandert en onze manier van samenwerken en communiceren verandert mee. We zijn altijd en overal online en switchen met het grootste gemak tussen telefoon, tablet en PC. Maar veel bedrijven werken nog met een traditionele, lokale ICT-omgeving of hebben een omgeving die beperkt gehost wordt in de cloud. Vroeg of laat gaat dat botsen. En dan?
Events

Grote belangstelling voor slimme technologie

Het Leidse PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, was op 5 februari even het middelpunt van de lokale techwereld. Tijdens het event Tech voor de Toekomst NU, een initiatief van Economie071, werden interessante cases getoond van concrete toepassing van slimme technologie. Denk daarbij aan de toepassing van sensoren en slimme apps. Ook waren er interessante kennissessies, waar ondernemers en geïnteresseerden kennis konden maken met technologie en zaken waar iedereen het over heeft, maar zelf nog maar mondjesmaat toepast.
Blogs

Microsoft Surface Pro 6 versus Surface pro 5

Kees bezocht het geheel vernieuwde kantoor van Microsoft op Schiphol. Decor voor de presentatie van de nieuwe Microsoft Surface productlijn. Wij schreven onlangs een artikel over de Surface en gingen dus met enthousiasme op bezoek. Onze focus: de Microsoft Surface Pro 6.
Blogs

Heb jij een 5 sterren Back-Up Systeem?

Voor een goede back-up dien je rekening te houden met 5 factoren: retentie, hersteltijd, de frequentie van de back-up, de veiligheid, het systeem testen.
Blogs

“Hey Google, is zo’n digitale assistent wel veilig?”

Afgelopen jaar zijn er flink wat wijzigingen doorgevoerd in de privacy wetgeving met de doorvoering van de AVG/GDPR. Het verwerken van persoonsgegevens werd hierin flink aan banden gelegd er moet expliciet toestemming gegevens worden voor opslag van gegevens etc. Over de AVG hebben we al enkele andere artikelen geschreven in onze blogs. Wat ik in onderstaande blog wil aankaarten is een ander item wat afgelopen jaar flink wat aan populariteit heeft gewonnen: de digitale assistent.
Events

5 februari: Tech voor de Toekomst Nu!

Benieuwd naar wat er bij bedrijven in de Leidse regio allemaal gebeurt op het gebied van digitalisering, big data analyse en sensortechnologie? Kom dan naar het Tech event op 5 februari in Leiden.
Blogs

Skype en Teams: de aangewezen manier om zakelijk te bellen

Vanaf september 2019 kunnen wij in Nederland niet meer blijven bellen via ISDN. Dan neemt internetbellen (VoIP - Voice Over IP) het definitief over. Maakt jouw organisatie momenteel nog gebruik van ISDN, dan raden wij jou aan om over te stappen naar Microsoft Skype of Teams. Anno 2019 zijn dit dé tools om zakelijk te bellen. Wij leggen uit waarom.
Blogs

3 lijstjes die wél interessant zijn

December is de maand van de lijstjes, je kent er vast wel een paar. Sommige zijn onzinnig, maar je hebt ook best leuke en interessante lijstjes. Ze geven leuke inzichten en komen voort uit échte data en/of zijn gewoon heel vermakelijk!
Blogs

5 redenen waarom je de Microsoft Surface wilt hebben

De Microsoft Surface Family bestaat uit krachtige (mobiele) apparaten die voorzien in alle behoeften van een moderne werkplek die een medewerker verlangt. We lichten hier twee versies toe: de Surface Pro voor de flexibele kantoormedewerker en de Surface Go voor de medewerker die veel onderweg is, en toch een volwaardige werkplek beschikbaar wil hebben. Met de Surface Pro en Go toont Microsoft aan dat jij al jouw werk kan doen met één compact apparaat.