3 kleine stappen voor betere online veiligheid

Malware, spyware, ransomware, virussen, Trojaanse paarden en wormen. Voor je het weet is je computer gegijzeld of gaat een cybercrimineel er met je (creditcard)gegevens vandoor. Met deze 3 kleine aanpassingen bewegen jij en je collega’s een stuk veiliger door cyberspace.


1. Neem een wachtwoordmanager

Nee, we hebben niet zojuist een nieuwe functie bedacht. Een wachtwoordmanager is een mobiele app of een webapplicatie waarin je je wachtwoorden op een veilige manier kunt bijhouden. Het advies is natuurlijk altijd om voor elke website, elke app en elk softwarepakket een uniek wachtwoord te gebruiken. Je wilt niet dat als je Facebook-account wordt gehackt, iemand meteen ook een mooi bedrag kan overschrijven naar een jou onbekende bankrekening. Maar al die wachtwoorden, hoe onthoud je die? Met een wachtwoordmanager hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden. Met dat wachtwoord krijg je toegang tot je digitale kluis. In die kluis staan je wachtwoorden, maar ook je creditcardnummers, je pincodes en allerlei andere zaken die niemand anders iets aangaan.

Bij Interpulse vertrouwen we op LastPass. Die checkt bovendien hoe goed je wachtwoorden zijn en of hetzelfde wachtwoord vaker voorkomt. Op die manier helpt LastPass je ook je veiligheid te verbeteren. Het hoofdwachtwoord dat je gebruikt voor je wachtwoordmanager moet natuurlijk wel ijzersterk zijn. Gebruik een wachtwoordzin. Korte maar ook complexe wachtwoorden worden door algoritmes razendsnel geraden. Een lange wachtwoordzin is moeilijker te kraken. Bovendien is een zin vaak makkelijk te onthouden.

2. Schakel two-factor-authenticatie in

Naast de wachtwoordmanager is het verstandig een tweede controlemechanisme in te schakelen: two-factor-authenticatie. Dat houdt in dat je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog een extra code in moet voeren. Die code ontvang je op een ander apparaat dan het apparaat waarop je in wilt loggen. Zo wordt er gecheckt of je wel echt bent wie je zegt dat je bent. Probeer je in te loggen op de site van bijvoorbeeld je bedrijfszorgverlener, dan vul je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Daarnaast moet je een code invullen die je bijvoorbeeld op je telefoon ontvangt. Als iemand dus jouw inloggegevens heeft weten te bemachtigen, kan die persoon nog steeds niets met die gegevens zonder jouw telefoon, die bovendien ook weer beveiligd is.

3. Versleutel je apparaten

Als het goed is, heb je op je telefoon en je andere apparaten een code geïnstalleerd. Maar wordt je device gestolen, dan kan een slimme jongen – of meid – de harde schijf of de chip die erin zit in no time uitlezen. Daar is geen gebruikersnaam of wachtwoord meer voor nodig. Gelukkig is daar door knappe koppen over nagedacht. Nieuwere systemen, of het nu Windows, Android of Apple is, hebben een optie om de datadrager te versleutelen. Alleen jij krijgt het versleutelingswachtwoord, en die sla je natuurlijk veilig op in je wachtwoordkluis. Als iemand nu je telefoon of harde schijf probeert uit te lezen, ziet hij of zij alleen maar willekeurige cijfers en letters. Zo kan niemand dus aan jouw (persoons)gegevens komen.

Laagdrempelig

Deze drie stappen zijn heel laagdrempelig en kosten je weinig tot niets. Van LastPass bestaat ook een gratis versie, daarin zit zelfs two-factor-authenticatie al ingesloten. Versleuteling zit tegenwoordig standaard in telefoons en zakelijke computers vanaf zo’n drie jaar oud. Wees cybercriminelen te slim af en voer deze drie wijzigingen vandaag nog door.

Kunnen we meedenken?

Heb je behoefte aan iemand die met je meedenkt over de (online) veiligheid binnen jouw bedrijf? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.