Hoe veilig is mijn pc?

Nee, dit is geen opvolger van de James Bond film van enkele jaren terug, al is het wel een “geheime” operatie die nu aan het licht komt. We spreken hier over een kwetsbaarheid in processors (onderzoek toont aan mogelijk al sinds 1995; reeds 23 jaar dus), die te vinden is in de systemen die momenteel in gebruik zijn. Wat houdt deze kwetsbaarheid nu in en wat zijn mogelijke gevolgen?


In het kort komt het er op neer dat moderne processors vooruit denken, net als jij en ik. De processor probeert te voorspellen welke informatie je in de zeer nabije toekomst nodig hebt. Dat vooruit denken, die data, wordt opgeslagen in een speciaal stukje snel geheugen. Dit levert tijdswinst op, indien de processor gelijk krijgt! Immers is de berekening al gedaan op het moment dat je er om vraagt. Enerzijds speculeren, anderzijds ingenieus zou je denken, en dat is het ook wel. Probleem is echter dat deze voorspelde data ook toegankelijk is voor andere programma’s.

Nu is het lekken van de uitkomst van een rekensom misschien niet heel erg, maar bedenk dat ook wachtwoorden en andere gevoelige informatie daarin opgeslagen wordt. Wifi codes, opgeslagen wachtwoorden van websites? Het kán tijdelijk opgeslagen worden in het geheugen. Informatie waarvan je niet wilt dat deze buiten het proces waar dit voor nodig is, beschikbaar is.

Er is een onderscheid te maken tussen de twee, maar in de basis is het probleem hetzelfde. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat het daadwerkelijk misbruik maken van dit lek niet zo eenvoudig is. Dat wil niet zeggen dat er ook geen oplossing nodig is. Die oplossing is er in de vorm van softwarematig updates voor heel veel processors. De volgende generatie processors zal hiervoor een ontwerp-aanpassing nodig gaan hebben.

Tragere computer

Wat merk je van deze software oplossing in de praktijk; wat kan of moet je doen? De processorfabrikanten, alsmede Microsoft, hebben aangegeven dat het mogelijk is dat het systeem langzamer wordt in gebruik. Immers; de processor “mag” niet meer speculeren en zal dus alles uit moeten rekenen op het moment dat het echt gevraagd wordt. Moderne systemen zouden 10-20% minder snel kunnen worden hierdoor, qua rekenkracht. Ook kan dit problemen opleveren met applicaties; mogelijk werken deze niet goed meer. In de praktijk is dit dan ook vastgesteld; helaas!

Dit is echter nog niet alles. Door deze openbaring worden er nu in de hele breedte vragen gesteld over de werking van pc’s in het algemeen. Niet alleen de processor doet namelijk dit soort berekeningen, maar allerlei onderdelen in een pc “praten” met elkaar en maken gebruik van dit soort technieken. Met het oog op veiligheid, privacy, bescherming van individuen en bedrijven is dit dus een technische hobbel die genomen dient te worden.

Security en privacy: blijf alert

Dit heeft wereldwijd alle aandacht. Intussen werken jij en ik gewoon door met de systemen zoals ze zijn. Echter; blijf kritisch en vraag jezelf altijd af of je wachtwoorden en privacy wel zo goed mogelijk geborgd zijn. Binnen de invloedsfeer uiteraard; dit incident kunnen jij en ik niet veel aan doen. Je kunt er op rekenen dat Interpulse deze zaak in de gaten houdt en de acties onderneemt die nodig zijn.

Nieuwsgierig naar het beter borgen van je data? Neem contact met ons op en vraag het. Wij zijn er voor jullie. Ik stop nog even een 007 Blu-ray met toepasselijke titel in de speler…


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.