Betere gebruikservaringen en minder wachtwoordgebruik op kantoor

‘Het vertraagt het werkproces. Wat een gedoe. Ik wil gewoon inloggen!’ Meervoudige authenticatie is wel eens een ergernis van onze klanten. Je moet overal een wachtwoord- of zin voor bedenken en die vervolgens allemaal onthouden of in een wachtwoordenkluis opslaan. 


Om je dit leed te besparen, bespreken wij de mogelijkheden om gemakkelijk en veilig in te loggen op mobiele apparaten en vanuit je vaste werkplek, zonder dat je herhaaldelijk wachtwoorden of codes hoeft in te vullen.

Gemakkelijk inloggen op mobiele apparaten

Inloggen op je mobiele apparaat middels een veegpatroon, pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Wellicht ben je bekend met deze methoden. We lichten ze kort toe.

Veegpatroon

Het veegpatroon wordt eigenlijk niet meer als erg veilig ervaren en daarom door ons afgeraden. Waarom? Algauw verraden bijvoorbeeld vette vingers je veegpatroon en kan een ander, zonder al te veel moeite, precies zien welk veegpatroon jij gebruikt om te ontgrendelen.

Pincode

Een pincode vinden we veiliger dan het veegpatroon. Door de vlekken op het scherm kan men wel zien waar jij hebt getikt, maar niet de volgorde hiervan bepalen. Ook kan deze pincode tegenwoordig langer zijn dan 4 cijfers.

Biometrisch inloggen

Tegenwoordig kan je op steeds meer apparaten en applicaties inloggen met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Met deze twee methoden kan jij je device gemakkelijk en veilig ontsluiten; een 2D foto werkt bijvoorbeeld niet, omdat de camera dan geen diepte ziet in je gezicht. Bij de gezichtsherkenning is het wel mogelijk dat derden het apparaat voor je gezicht houden en op die manier toch ontgrendelen; dit zal doorgaans niet vrijwillig gebeuren.

Makkelijk inloggen vanaf een vaste werkplek

Windows Hello

Geniet van geavanceerde beveiliging zonder wachtwoord. Ontgrendel applicaties middels een pincode of gezichtsherkenning op je PC of laptop met Windows Hello. Het is wel noodzakelijk dat het gebruikte apparaat gecertificeerd is voor Windows Hello, en dus een goede geavanceerde camera bevat. Apple gebruikt hiervoor Face ID, dat bij recente Apple devices standaard aanwezig is.

Kantoorlocatie als veilige locatie markeren

Weet jij dat je jouw kantooromgeving kunt markeren als veilige locatie? Wanneer je dit doet hoef je slechts één keer in te loggen en daarna wordt er niet om extra authenticatie gevraagd. Het systeem herkent namelijk jouw IP adres op kantoor als veilige locatie, en geeft je automatische toegang tot belangrijke tools in de Office 365 omgeving zoals Teams en SharePoint. Zodra je jouw kantoorruimte verlaat, wordt de tweevoudige authenticatie automatisch weer vereist. Kortom, je kantoorlocatie als veilige locatie markeren is een enorm praktische en een veilige oplossing!

Jouw gebruikerservaring telt! Het probleem enerzijds, maar prettige gevoel anderzijds is dat steeds meer software wordt voorzien van meer veiligheidslagen. Dat gaat wel gepaard met ongemak. Kies daarom voor tools waarmee jij gemakkelijker en sneller inlogt zonder aan veiligheid in te boeten. Wil je meer weten over dit onderwerp of wens je advies op maat? Wij zijn jou graag van dienst.


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.