Grote belangstelling voor slimme technologie

Het Leidse PLNT, centrum voor innovatie en ondernemerschap, was op 5 februari even het middelpunt van de lokale techwereld. Tijdens het event Tech voor de Toekomst NU, een initiatief van Economie071, werden interessante cases getoond van concrete toepassing van slimme technologie. Denk daarbij aan de toepassing van sensoren en slimme apps. Ook waren er interessante kennissessies, waar ondernemers en geïnteresseerden kennis konden maken met technologie en zaken waar iedereen het over heeft, maar zelf nog maar mondjesmaat toepast.


Slimmere regio

Het event is een initiatief van Economie071, wat een samenwerkingsverband is van overheid, ondernemers en het onderwijs in de regio Leiden. De triple-helix zoals dat ook wel genoemd wordt. Het project Smart071, waar Joris Castermans de voortrekker van is, helpt MKB bedrijven in de Leidse regio om op een laagdrempelige manier concrete stappen te zetten op het gebied van technologische innovatie. Hoe zorg ik dat mijn bedrijf concurrerend en toekomstbestendig blijft, door de slimme inzet van technologie. Hierbij ligt een focus op de toepassing van sensortechnologie en datamanagement, aangezien voor de innovatietrajecten studenten van de Hogeschool Leiden worden ingezet.

Interpulse en Smart071

Samenwerken is leuk, helemaal als je dezelfde of soortgelijke doelen nastreeft. Bij Interpulse helpen we iedere dag ondernemers en organisatie bij de slimme inzet van technologie. Dat is vaak heel concreet, maar het komt ook steeds vaker voor dat er behoefte is aan experimenten of onderzoek. Dat past vaak goed bij een combinatie met het onderwijs, zowel voor projectgroepen van HBO studenten als afstudeerstages op HBO en WO niveau. Onze link met het lokale bedrijfsleven is goed, evenals die met het onderwijs. Niet voor niets bieden we al jaren interessante stages aan binnen ons bedrijf en blijven er geregeld studenten na hun afstudeerstage in dienst.

Keynote

Tijdens het plenaire gedeelte van het event mocht ik een keynote verzorgen over slimme technologie in relatie tot het bedrijfsleven. Waar is men mee bezig, waar liggen kansen en wat komt er op ons af. Erg leuk om te doen, want de feedback na afloop was goed en gaf prima inzicht in de vragen die nu spelen bij ondernemers, maar ook bij studenten.

Tijdens de keynote ging ik in op een aantal zaken, waaronder de beschikbaarheid van technologie voor zowel grote als kleine organisaties. We zijn vaak op zoek naar goede voorbeelden en grote bedrijven investeren veel in innovatie, wat veel ondernemers niet weten is dat dit tegenwoordig technologie is die voor hen ook beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar is.

De case bij Ahold laat zien wat er al mogelijk is en waar Ahold Delhaize inmiddels wereldwijd mee bezig is. Een leuk voorbeeld van een bedrijf dat we allemaal kennen.

Innoveren met data moet ergens beginnen, dat is heel concreet; databewustzijn. Tijdens de keynote vertelde ik over een stap-voor-stap aanpak, waarbij bewustwording van de data die al aanwezig is belangrijk is. Op basis van historische gegevens is vaak al een businesscase te bouwen.

Privacy en ethiek zijn aspecten die inmiddels niet meer weg te denken zijn, maar het schuurt nog wel eens met de honger naar inzichten en de toepassingen die je in theorie kunt bouwen. Een belangrijke stap is dat de techgiganten hier steeds bewuster mee omgaan en dat regelgeving wordt aangescherpt. De recente invoering van de AVG is daarbij een goed voorbeeld.

Podcast

Tijdens het event zijn ook opnames gemaakt voor De Dataloog, een Nederlandse podcast over big data, data science, Machine learning en data gedreven transformatie. Een mond vol, maar erg leuk om een bijdrage aan te leveren. De podcast is overigens laagdrempelig en interessant om eens te beluisteren. Voor wie onbekend is met het fenomeen podcast; zie het als een radioprogramma on-demand De podcast is te beluisteren via de website: https://www.dedataloog.nl/uitzending/dtl-011-smart071-tech-voor-de-toekomst/

Ook via iTunes en Spotify is de podcast beschikbaar, dus schakel eens in als je in de auto zit bijvoorbeeld

iTunes: https://itunes.apple.com/nl/podcast/de-dataloog/id1448018633?l=en 
Spotify: https://t.co/E4wB4avluk 

Vervolg

Het project Smart071 loopt nog door tot in 2020, daarna zal het project stoppen maar komt er wellicht een vervolg/spinoff in de regio, daar wordt door partijen over gesproken.

Wij blijven in ieder geval vanuit Interpulse betrokken bij lokale initiatieven die op een laagdrempelige manier ondernemers betrekken bij slimme technologie. Dat is leuk en leerzaam, maar draagt ook bij aan een goed ondernemersklimaat in de regio.

Meer informatie over Smart071 is hier te vinden: https://www.economie071.nl/projecten/smart071/


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.