ICT talent opleiden doen we samen

Met de digitalisering die in een stroomversnelling komt is het vinden van talent, van nieuwe collega’s, een stuk lastiger geworden. ICT bedrijven vissen steeds vaker in dezelfde talentvijver als het gaat om HBO geschoold personeel. Interpulse maakt al sinds haar oprichting werk van het opleiden van talent, van snuffelstage tot afstudeerstage. Met succes, want veel studenten van weleer zijn inmiddels ervaren professionals geworden in ons team.


Tekort

Toch is er in de branche nog altijd een tekort. Dat komt ook doordat veel MBO studenten er niet voor kiezen om nog eens 3 tot 4 jaar voltijd HBO onderwijs willen volgen. Zij die dat wel doen haken nog te vaak af na het eerste studiejaar. Zonde, want de branche zit te springen om HBO opgeleide collega’s. Een goede doorlopende leerlijn ontbreekt voor veel studenten simpelweg.

ICT Praktijk Academie

In de regio Gouda is al enige tijd de ICT Praktijk Academie actief. Inmiddels is het een bewezen concept dat studenten met en MBO4 startkwalificatie de mogelijkheid geeft om in een duaal-traject te studeren en zo een HBO diploma te halen. In de praktijk is dat 4 dagen per week aan de slag als trainee bij een (ICT) bedrijf en 1 dag per week naar school. De opleiding wordt verzorgd door het NCOI, dus het HBO diploma is een erkend diploma.

Win-win

Voor zowel de student als het deelnemende bedrijf is het een échte win-win situatie, want de student gaat meteen aan de slag in het bedrijf, levert waarde, kan meedraaien in het team en leert zo in de praktijk het vak. Leren van ervaren ICT collega’s in de praktijk gaat in veel gevallen sneller dan alleen theorie in een collegezaal voor, althans voor veel studenten.

De student heeft het voordeel meteen een baan te hebben met een prima bijverdienste voor een student, bovendien wordt de opleiding betaald door het ICT bedrijf. Na het behalen van het diploma dus geen studieschuld, dat is voor veel studenten heel waardevol.

Maatschappelijk relevante bijdrage

Vanuit mijn rol als voorzitter van VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland, stuurgroeplid van Economie071, maar ook als ondernemer in de ICT steun ik dit initiatief van harte. Deelname van andere (ICT) ondernemers en bedrijven juich ik van harte toe, door samenwerking kunnen we veel bereiken en leveren we een maatschappelijk relevante bijdrage.

Digitale agenda Leidse regio

De ICT Praktijk Academie is een mooi initiatief, dat vanuit Economie071 naar de Leidse regio is gehaald. Als stuurgroeplid binnen Economie071 breek ik echter graag een lans voor een volwaardige digitale agenda. Belangrijk voor de gehele economie!

De introductie van de ICT Praktijk Academie is daarbij een mooie eerste stap, maar zeker pas het begin. Als het aan mij ligt zal er snel navolging komen, zeker in de innovatieve hoek, waarmee we op het gebied van sensortechnologie, IoT, Data en Artificial Intelligence in de Leidse regio ook weer stappen maken.

Meer informatie ICT Praktijk Academie op de website van Economie071:

https://www.economie071.nl/projecten/ict-praktijk-academie-leidse-regio/

Laten we talent samen opleiden!

Martijn van Pelt


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.