Wachtwoorden – “wacht; welk woord ook alweer!?”

Wachtwoorden. Een geheime “code” om te laten zien dat jij, jij bent tijdens het aanmelden. Een code die jij alleen maar weet en herkent, toch? We zijn allemaal bekend met de noodzaak hiervan; de ongemakken en soms ook heuse wachtwoord-stress.


Allereerst; wat is een wachtwoord? Een theorie uit de oudheid is dat het een woord is, dat je aan de “wacht” gaf bij b.v. een kasteel zodat hij kon verifiëren of je er wel in mocht. Dit betekent echter wel dat die “wacht” het woord kende dat er nodig was om binnen te komen. Logisch, zou je denken. Ongetwijfeld zal er toen ook al geprobeerd zijn om dat wachtwoord te ontfutselen, doorgaans d.m.v. geweld of omkoping.

De digitale vormen van geweld en omkoping komen nu ook voor, bijna letterlijk zelfs. Het heeft geen zin om een zwaard op je pc te richten tot het wachtwoord eruit valt natuurlijk, maar een server of pc digitaal bedreigen en aanvallen om deze wachtwoorden te verkrijgen gebeurt dagelijks. Ook is het veel voorgekomen dat een pc of server gegijzeld wordt. Er wordt dan een wachtwoord (sleutel) verzonnen die je voor veel geld mag kopen. Je geeft dus de “wacht” geld om weer bij je eigen (!) data te mogen; om je eigen kasteel in te komen.

In de 21e eeuw is identiteitsdiefstal een groot probleem. Wij als mens stoppen de meest gevoelige informatie tegenwoordig in een computer of cloud dienst, om deze vervolgens met de geboortedatum van ons kroost en hun voornaam “veilig” te beschermen. Vaak wordt dit wachtwoord dan ook nog herbruikt; je kunt met hetzelfde wachtwoord meerdere of zelfs alle digitale kastelen in. Wel zo makkelijk voor de gebruiker, en dus ook voor degene die jouw identiteit en gegevens wil. Immers, als een wachtwoord bekend is, wordt dit op vele andere diensten losgelaten om te kijken of daar ook toegang is. Vaak is dit dan ook zo. Oeps; daar komt je nooit bestelde pakket van BURCHT.com ineens, met rekening!

Moeilijke wachtwoorden onthouden is geen optie, en dit gaat vaak ook niet goed. Wat gebeurt er in de praktijk namelijk met moeilijke wachtwoorden? Die worden opgeschreven, op een geeltje, en op het scherm geplakt of in de portemonnee bewaard. Dat is dus geen veilige plek.
Veel tijd gaat er ook verloren aan wachtwoordherstel.

Kortom; voor alle sites een ander, uniek wachtwoord bedenken. En die onthouden! Maar; dat is toch geen doen zonder hulpmiddel? Klopt!

Wil je weten hoe je dit wel kunt organiseren? Vraag het Interpulse. Wij hebben ervaring met wachtwoordbeleid én een manier om deze veilig op te slaan, zodat je het niet hóeft te onthouden. Al je wachtwoorden altijd bij je, en toch niet diefstalgevoelig. Wij helpen je uit de stress.


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.