Wat is de Next Big Thing online?

 

Is het een hype of gaat dit het écht worden, bij veel populaire termen worden daar vraagtekens gezet, maar is dat wel terecht? Denk aan Kunstmatige intelligentie, Blockchain en Machine Learning. Tijdens het festival The Next Web in Amsterdam mochten een aantal Interpulse collega’s eind mei horen wat er nu en in de toekomst speelt op het technologische speelveld.

 

‘People are shit in data’

 

Het internet zou de mensen wereldwijd moeten verbinden, maar als we naar de actualiteit kijken verdeeld het internet juist, de recente voorbeelden met betrekking tot Fake News zijn daar het bewijs van. In dat licht is de kans zeer groot dat de computer meerwaarde gaat leveren, want machines zijn heel goed met data! Nu al, verzamelen we veel meer data dan we kunnen analyseren. De toekomst ligt daarom bij data analisten en slimme technische toepassingen m.b.v. bijvoorbeeld Machine Learning. Belangrijke boodschap is: verzamel op een verantwoorde manier veel data en vind de juiste data voor het oplossen van je problemen. De antwoorden zitten vaak in de data!

 

Intelligente organisaties

 

Kunstmatige intelligentie wordt vaak als gevaar gezien voor de huidige arbeidsmarkt en ja, bepaalde banen zullen verdwijnen, maar er zullen ook andere type banen bij komen. Voor veel banen zal gelden dat je je straks kan focussen op dingen die  leuk en uitdagend zijn en niet in het saaie repeterende werk. De digitale transformatie naar intelligente organisaties zal worden ingezet. Dat is toch een fantastisch vooruitzicht!

 

Computer me(e)t emoties?

 

Een mooi voorbeeld van kunstmatige intelligentie is de Emotional AI. Deze techniek herkent steeds meer emoties op bijvoorbeeld het gezicht of op basis van hartslag en kan vervolgens inschatten of iemand boos, verdrietig of bijvoorbeeld bang is. Hier kunnen toepassingen bedacht worden met baby’s of in auto’s, zodat hier automatisch op gereageerd kan worden.

 

In het sociale leven is hier al een leuk voorbeeld van beschikbaar, dit is de app pplkpr, die te downloaden is in de Appstore http://pplkpr.com/

pplkpr from Lauren McCarthy on Vimeo.

 

Tijdens de conferentie werd de volgende verwachting uitgesproken:

 

  • In het jaar 2022 kent de computer je beter dan je eigen familie en de computers zullen dan veel beter verschillende emoties herkennen.

 

  • In het jaar 2030 zullen er computers zijn met IQ….

 

 

 

BOTS

 

Als je nu spreekt over een chatbot op je website beginnen veel mensen al te gruwelen. Vaak werken deze bots niet goed en begrijpen ze niet wat je bedoelt, wat tot de nodige frustratie zal leiden. Toch is de verwachting dat we in 2020 meer zullen spreken met een bot dan met onze eigen partner….

 

Je

 

Microsoft medewerker Purna Virji gaf tijdens de conferentie aan hoe je op een goede manier een bot kan ontwikkelen: ‘the 4 C’s of designing bots’:

 

  1. Focus on Clarity

 

  1. Suitable Character

 

  1. Embed Compassion

 

  1. Smart solutions for Correction

 

 

Ook andere bedrijven zoals Google zetten hier al enige tijd vol op in, met bijvoorbeeld Google Assistant zullen ze dit ook binnenkort in Nederland uitrollen. Tijdens het festival gaf ook online supermarktketen Picnic een preview van het eenvoudig bestellen via virtuele assistent Alexa.

Blockchain en cryptocurrency

 

De blockchain is een gedecentraliseerde vorm van het opslaan van data die fraude moet voorkomen en transacties voor bijvoorbeeld banken sneller tot stand moet brengen. Tijdens The Next Web gaf de internationale bank HSBC aan hoe zij dit ingericht hebben. Op dit moment lijkt het erop dat de blockchain voor bepaalde organisaties een niet te missen trein is, maar voor de kleinere bedrijven is het wachten op goede standaardisatie en afwachten welke platformen toekomstbestendig zijn.

 

Veel bezoekers bleken te handelen in cryptomunten. Er zijn op dit moment honderden soorten cryptomunten in omloop, de verwachting is dat dit teruggebracht zal worden naar een handvol. Veel munten zijn op dit moment puur om geld te verdienen voor de uitgever, dus gevaarlijk om in te stappen, aldus een ontwikkelaar van het Ethereum platform.

 

Dit was slechts een fractie van alles wat aan bod kwam tijdens The Next Web, maar genoeg stof tot nadenken… denk je ook mee over jouw eigen business?

 

Interpulse

 


  Meer weten?

  Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.