Zomerstop? Welnee: aanpakken!

Hoewel de zomer traditioneel gezien een tijd van rust en ontspanning is, hoeft dit niet te betekenen dat we onze ambities en creativiteit op een laag pitje moeten zetten. Dit is juist het moment om de rust en ruimte te  benutten en vol energie door te pakken!


De zomerperiode is juist een tijd dat er ook een hoop te doen is en er kansen liggen. Natuurlijk is het zo dat er mensen op vakantie gaan en bepaalde besluiten “over de zomervakantie heen getild worden”, maar het is ook een periode waar ruimte gevonden wordt andere zaken dan de dagelijkse routine. Er is meer rust en ruimte om eens na denken over zaken waar je ‘normaal’ niet aan toekomt.

Werknemers op vakantie; minder overlast  bij werkzaamheden en onderhoud

Terwijl de vakantieperiode aanbreekt en werknemers genieten van welverdiende rust, is dit het perfecte moment om jouw werkplekken te heroverwegen en te moderniseren. Door vooruit te kijken en je werkruimtes te optimaliseren, kun je jouw team voorbereiden op een productieve en inspirerende terugkeer na de vakantie.

Wij merken bij Interpulse dat klanten er bewust voor kiezen om (grote) aanpassingen aan de werkplekken tijdens de vakantie te doen. Aangezien toch de helft van het bedrijf op vakantie is, gaat er geen tijd verloren en hebben minder mensen overlast van zulke ingrepen. 

Creëer een inspirerende omgeving:
Een frisse en inspirerende werkplek kan de productiviteit en het welzijn van jouw team aanzienlijk verbeteren. Experimenteer met kleuren, planten en kunstwerken om een stimulerende omgeving te creëren.

Maak gebruik van technologie:
Moderne werkplekken zijn niet compleet zonder de juiste technologische voorzieningen. Zorg ervoor dat jouw team toegang heeft tot up-to-date apparatuur, snel internet en efficiënte samenwerkingstools. Overweeg ook de integratie van slimme systemen en IoT-apparaten die de werkervaring verder verbeteren.

Ruimte voor creativiteit 

In de zomervakantie hebben veel ondernemers wat meer ruimte in het hoofd om na te denken over bedrijf. Mooi weer en een zonnige locatie helpen mee om tot een creatief overleg te komen. Andere zaken waar je nu juist wel tijd voor hebt: het schrijven teksten voor jouw website, het verzamelen van content voor de socials, interviews met klanten, leuke klantcase video’s, dat soort dingen. De druk is vaak even van de ketel. 

Softlaunch websites en apps 

De zomerperiode wordt ook wel aangegrepen als goed moment om een zogenaamde “softlaunch” te doen van een website. Het idee is om een nieuwe website die in basis gereed is alvast te lanceren, het aantal bezoekers is in deze periode geringer, je kunt dan de eerste feedback op de site verwerken en het gedrag van bezoekers op de site meten. Zodra het zakelijke hoogseizoen weer begint is de site helemaal top en klaar voor conversie. 

Wat kan AI binnen jouw bedrijf betekenen?
Terwijl de zomermaanden zich aandienen, is dit het perfecte moment om na te denken over de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in jouw organisatie. Juist tijdens de vakantie, wanneer de dagelijkse taken even naar de achtergrond verdwijnen, ontstaat er ruimte voor creativiteit. Je heb wellicht al eens een experiment gedaan met Microsoft Bing of Chat-GPT? De uitkomsten zijn geweldig. Neem de tijds om een te kijken naar hoe je deze AI tools kunt gebruiken binnen jouw organisatie.

Analyseer bedrijfsprocessen:
Neem de tijd om de verschillende bedrijfsprocessen binnen jouw organisatie onder de loep te nemen. Identificeer gebieden waar AI kan helpen bij het automatiseren van repetitieve taken, het verbeteren van de besluitvorming of het optimaliseren van de klantenservice. Door AI-tools te implementeren, kun je efficiëntie verhogen en waardevolle tijd vrijmaken voor innovatie en creativiteit.

Experimenteer met Chat-GPT:
De conversational AI-tool Chat-GPT biedt boeiende mogelijkheden voor interactie met klanten, het leveren van gepersonaliseerde ondersteuning en het automatiseren van antwoorden op veelgestelde vragen. Neem de tijd om te onderzoeken hoe deze tool kan worden geïntegreerd in jouw klantenservice of helpdesk, en hoe het de efficiëntie en tevredenheid van zowel klanten als medewerkers kan verbeteren.

  Opruimen en organiseren 

De zomerperiode is ook een uitgelezen moment om in alle rust even op te ruimen, die overvolle inbox bijvoorbeeld. Veel mails staan er nog omdat je ze nog moet verwerken tot taak of reminder, soms is het nog een open eindje waar je even voor moet gaan zitten. 

Wat ook goed werkt is in deze periode eerst op te ruimen en eens na te denken over de inzet van andere middelen dan email. Overweeg eens een tool als Teams te gaan proberen met een klein groepje of bij één project, je kunt dan rustig ervaring opdoen en kijken wat goed werkt. Scheelt na de vakantie een boel mail en je kunt met collega’s meteen je opgedane ervaring delen. 

Wees de drukte voor 

Zoals gezegd worden veel beslissingen “over de vakantie heen getild”, maar dat betekent ook dat er veel beslissingen vallen vlak na de schoolvakanties. Dat is prachtig, maar wat nou als er daardoor drukte en een wachtrij ontstaat in het september/oktober. In de zomervakantie een project bespreken, laten begroten en goedkeuren is dus een prima manier om de drukte voor te zijn. Dat werkt overigens ook andersom, in de zomer het gesprek aangaan over een opdracht is meedenken met de klant. Bovendien kun je zo ook de verwachtingen polsen waar het gaat om opleverdata. 

Natuurlijk genieten wij ook van de zomervakantie en is er tijd voor vakantie en zo nu en dan een vervroegde vrijmibo en een bbq. Wij wensen iedereen een aangename zomer toe. 


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.