3 fascinerende lijstjes uit 2023

December blijft de maand van de lijstjes, en elk jaar brengt weer nieuwe en interessante inzichten. Hier zijn drie lijstjes die niet alleen vermakelijk zijn maar ook voortkomen uit echte data en trends.

Google’s jaaroverzicht zoekopdrachten 2023

Elk jaar onthult Google “The Year in Search,” een samenvatting van de meest gebruikte zoektermen van het afgelopen jaar. Opvallend is dat niet altijd de meest mediagenieke onderwerpen bovenaan staan. Wie of wat de Nederland (of een ander land naar keuze) domineerde, blijkt soms verrassend. Ga naar de speciale pagina van The Year in Search om te ontdekken waar wereldwijd het meest naar gezocht werd. Google presenteert ook een boeiende video die het jaar op een leuke manier samenvat. Interessant is om te zien welke termen de wereld bezighielden en welke trends opvielen.

Year in Search van Google – Google Trends

Wil je overigens weten wat momenteel de zoektrends zijn, dan kan je deze hier bekijken.

Meest gestelde vragen aan AI in 2023 (ChatGPT, Microsoft Bing)

Dit jaar heeft gezorgd voor een toename in interactie met kunstmatige intelligentie. Mensen hebben steeds meer vragen gesteld aan platforms zoals ChatGPT en Microsoft Bing. De meest gestelde vragen variëren van technologische nieuwsgierigheid, het verkrijgen van advies en prikkelen van de creativiteit door het opdoen van inspiratie. Wij gingen op zoek naar de lijst van meest gestelde vragen aan Chat GPT in 2023, maar daar is binnen deze AI omgeving nog geen antwoord op te vinden 😊. Er komt vast info over in de toekomst of door de publicatie van een goed onderzoek, maar tot die tijd lijkt het ons mooi om toch en lijstje te delen:

Op het moment van schrijven heeft ChatGPT data tot januari 2022. Ik stel dezelfde vraag aan Microsoft Bing Chat en krijg wel een antwoord terug als is het wat globaal.

Wel een leuk lijstje (samenvattend):

 • Hoe kan ik mijn schrijfvaardigheid verbeteren?
 • Wat zijn de beste tips om een goed verhaal te schrijven?
 • Hoe kan ik een gedicht maken met rijm en ritme?
 • Hoe kan ik een leuk liedje schrijven?
 • Hoe kan ik een grappige parodie maken van een beroemd persoon?
 • Hoe kan ik een mooie grafische kunst maken met een bepaald thema?
 • Hoe kan ik een eenvoudig programma schrijven in Python?
 • Hoe kan ik een interessant essay schrijven over een actueel onderwerp?
 • Hoe kan ik een spannend verhaal schrijven met een verrassend einde?
 • Hoe kan ik een inspirerende toespraak schrijven voor een speciale gelegenheid?

“Wist je dat Microsoft Bing Chat geen gegevens van je bewaart zoals chat geschiedenis, Edge historie, spraakinvoer als je de Enterprise versie gebruikt (werk- of schoolaccount).”

Top 25 meest gebruikte wachtwoorden in 2023

Het blijft een treurig rijtje, de 25 meest gebruikte wachtwoorden. Op zich snap ik best dat het lastig is om een goed wachtwoord te kiezen en te onthouden, maar deze wachtwoorden kunnen echt niet meer. Veel gehoord argument; niemand verwacht dat ik die nog gebruik, dus is het veilig. Nee dus, want dit zijn écht de eerste wachtwoorden die worden gecheckt in geautomatiseerde systemen van hackers, je account is vogelvrij. Niet doen dus.

Goede tip, mocht je dat nog niet gelezen hebben in onze andere updates; een wachtwoordmanager gebruiken zoals Lastpass. Dit is handig en per saldo een stuk veiliger, bovendien wordt snel inloggen mogelijk op websites door slimme integraties. Ingewikkeld? Welnee, gewoon uitproberen, kind kan de was doen.

Nog een tip 😊: gebruik MFA: Bescherm jouw organisatie, multifactorauthenticatie (MFA) is een MUST – Interpulse Automatisering.

De top 5 wachtwoorden gebruikt in 2023 – gebruik deze zeker niet!

RangWachtwoordBron
11234561
2admin2
3123456781
4pasw00rd2
5password1

 

Bron 1: 123456 meest gebruikte wachtwoord van 2023 – Techzine.nl

Bron 2: De meeste gebruikte wachtwoorden – Beveiligingwijzer

 

Fijne feestdagen en een voorspoedig 2024 gewenst, in die specifieke volgorde, omdat lijstjes toch wel een zekere charme hebben. 🎉


  Meer weten?

  Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.