Dit zijn de highlights van Microsoft Ignite 2022 volgens Mansour

Vorige maand vond Microsoft Ignite plaats, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars en IT-professionals georganiseerd door Microsoft. Mansour Ghaoui, Senior Software Architect bij Interpulse, vertelt wat hem opviel tijdens dit event waar Microsoft de nieuwste ontwikkelingen laat zien.


Het thema van het event is wel ‘Do more with less’: meer doen met minder. Maar dan niet harder of langer werken, maar juist efficiënter werken door technologie op een juiste manier te gebruiken. De afgelopen jaren zijn veel mensen overstapt op de Cloud, door corona ging dat proces nog wat sneller. Je zou kunnen zeggen dat de Cloud nu een beetje vol zit, en ook met de gestegen energieprijzen zou een alternatief handig kunnen zijn.

Het thema van het event is wel ‘Do more with less’: meer doen met minder. Maar dan niet harder of langer werken, maar juist efficiënter werken door technologie op een juiste manier te gebruiken.

Daarom komt Microsoft met Azure Arc, een hulpmiddel die het makkelijker maakt om een Hybrid Cloud op te zetten. Je hoeft dus geen specialist in Kubernetes meer te zijn om een hybride cloud te gebruiken.

Een ander punt dat me opviel was het gebruik van A.I, de artificial intelligence. De kracht van veel computers wordt gebruikt voor machine learning. Microsoft werkt samen met OpenAI en komt met een tool die teksten en foto’s herkent. Het programma DallE·2 kan zelfs aan de hand van woorden een plaatje genereren op basis van kunstmatige intelligentie. Bedrijven kunnen dit gebruiken voor hun marketing bijvoorbeeld. Bij sommige audiobooks zie je al automatische gegenereerde plaatjes verschijnen op basis van trefwoorden in de afleveringsomschrijving.

Het programma DallE·2 kan zelfs aan de hand van woorden een plaatje genereren op basis van kunstmatige intelligentie.

Microsoft Design wordt een nieuw onderdeel van Microsoft Office. Hiermee kun je zelf simpel ontwerpen, zoals visitekaartjes of een cover van een boek. Je hebt geen vormgever meer nodig.

GitHub Copilot is ook een heel interessant programma. Het maakt code voor je op basis van commentaar en geeft ook suggesties om verder te gaan. Ik hoef nog niet bang te zijn om mijn baan te verliezen, want de code moet nog wel gecontroleerd worden door een programmeur. Het werkt een stuk sneller en je kunt bijvoorbeeld aan klanten, die daar geïnteresseerd in zijn, laten zien welke code wat doet.

Ik hoef nog niet bang te zijn om mijn baan te verliezen, want de code moet nog wel gecontroleerd worden door een programmeur.

Microsoft heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van PowerApps een low-code platform. Hiermee kun je zelf een app in elkaar klikken. Bij sommige taken heeft een programmeur hier een dag werk aan, nu kun je dit in vijf minuten maken. Microsoft wil nu nog een stap verder gaan: de low code die je toch genoodzaakt bent om in te voeren kun je binnenkort laten genereren door in te spreken wat je wilt bereiken.

In Power Automate, ook een belangrijk en krachtige low-code tool van Microsoft, willen ze dezelfde technieken inzetten zodat je ook in woorden uitdrukken wat je wil doen. Een flow wordt dan automatisch voor je gegenereerd.

En daarnaast is Microsoft Syntex een mooi programma dat teksten kan vertalen, maar ook kan samenvatten.

Tot slot Microsoft Places een nieuwe app speciaal bedoeld voor de (hybride) werkplek, waar je ook bent. Het bevat een dashboard om bijvoorbeeld snel te zien wanneer maar ook waar je collega’s aan het werk zijn en kan zelfs een routebeschrijving geven om naar hen toe te gaan. Dit is nog vroeg in ontwikkeling maar toch iets om in de gaten te houden.

Kortom, mooie ontwikkelingen van Microsoft. We leggen onze klanten graag uit hoe ze dit efficiënt kunnen gebruiken.


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.