Het belang van UX Design bij het ontwikkelen van software

 

Hoe belangrijk is UX Design bij de ontwikkeling van nieuwe software? Heel belangrijk, volgens Rick de Jong, UX Designer bij Interpulse. Het levert tijdwinst op en maakt de software gebruiksvriendelijk. Hij legt uit hoe dat kan.

 

Allereerst, wat is UX Design precies? Een UX Designer houdt zich bezig met de toegankelijkheid van software of een app voor de gebruiker ervan. Hij of zij zorgt voor het gebruikersgemak. Rick de Jong is sinds 2002 werkzaam bij Interpulse en is als UX Designer al vroeg betrokken bij nieuwe projecten.  “Aan het begin weet je ongeveer wat er gebouwd gaat worden. Mijn taak is dan om voorafgaand aan het bouwproces na te gaan hoe de gebruiker ermee gaat werken. Ik ga in gesprek met de klant en vraag wat er nodig is en wat de verwachtingen zijn.” Aan de hand daarvan ontwerpt Rick een prototype. Hij heeft op dat moment een goed beeld van twee kanten: dus zowel van wat de gebruiker wil als van wat er technisch haalbaar is. “Wat ik in het prototype laat zien, kunnen we ook echt bouwen. Ik ben geen programmeur, maar ken wel de technieken die mogelijk zijn. Het prototype is bovendien interactief, de plaatjes zijn bijvoorbeeld klikbaar. De gebruiker ziet meteen wat er mogelijk is.” Vervolgens krijgt Rick feedback op zijn prototype, en als hij dit heeft verwerkt gaat hij naar zijn collega’s van het technische team van Interpulse. Zij gaan aan de slag om de software te bouwen. “Zo kan ik aan het technische team laten zien hoe het moet worden. Dat is een stuk concreter dan bijvoorbeeld met tekst.”

 

Blauwdruk
Als er geen UX Designer tijdens het ontwikkelproces wordt ingezet, wordt er vaak gebouwd vanuit technische visie en niet vanuit de visie van de klant. Dan duurt het meestal veel langer voordat de klant tevreden is over de software. “Het mes snijdt aan twee  kanten: de software wordt gebruiksvriendelijker en het ontwikkelproces veel sneller. Er is een blauwdruk van hoe het uiteindelijk moet worden. Iedereen, zowel de klant als de bouwer, kijkt naar hetzelfde plaatje,” aldus Rick.

Product wordt beter
Je kunt UX Design vergelijken met het bouwen van een keuken. Een ontwerper heeft contact met de klant en vraagt wat de wensen zijn. Vervolgens gaat hij aan de slag en ontwerpt het fysieke design van de keuken. Welke apparaten passen erin en hoe blijft het er esthetisch goed uitzien? Als de klant tevreden is over het ontwerp, gaan de bouwers aan de slag. Rick vertelt: “Je merkt dat de betrokken mensen, dus zowel klanten als het technische team, beter snappen hoe de software er uit komt te zien als er een UX Designer wordt ingezet aan het begin van het proces. Elke investering in UX Design zorgt ervoor dat je product beter wordt. Het betaalt zich dus altijd terug.”

 


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.