Welk type beeldscherm past bij mij?
In een eerdere blog gaven we je vier redenen om je beeldschermen regelmatiger te vervangen. Maar welk scherm past eigenlijk bij jou? Vaak hangt dit meer samen met het type werkzaamheden dat je doet dan waar je die doet. Als voorbeeld; de administratie doen van een sloopbedrijf of op een advocatenkantoor is beiden nog steeds het doen van de administratie, mogelijk zelfs met dezelfde software. In deze blog neemt Marcel van Elsacker, Manager ICT Services bij Interpulse, je mee langs de meest voorkomende type schermen en licht hij toe welke schermen voor welke werkzaamheden geschikt zouden kunnen zijn.
Platter en groter
Voor alle schermen geldt tegenwoordig dat het tft-schermen zijn. Dit zijn platte schermen met een laag energieverbruik. Die diepe schermen van vroeger zien we zelden meer. Ook zien we dat schermen steeds groter worden. Vroeger was het effectieve beeldoppervlak niet eens zo groot; dat was vooral te danken aan het vele plastic en alle elektronica. In perspectief; Je had vroeger een mooie thuisbioscoop met een 70cm Philips Matchline TV. Qua diagonaal is dit nu gelijk aan je 27 inch beeldscherm op je werkplek, waar je ook nog eens maar armlengte vanaf zit!
Breedbeeldscherm
Het inmiddels meest voorkomende scherm is het breedbeeldscherm: een vlak, recht scherm. Vaak heb je de keuze om ze in liggende of staande stand te gebruiken. Werk je veel met documenten, dan werkt een scherm in portretstand (staand) prettiger dan liggend (dwars). Natuurlijk kun je ook twee (of meer) schermen naast elkaar gebruiken. Dat is vaak een goede oplossing voor op kantoor, en dan b.v. voor financieel werk. Zo heb je goed overzicht en kun je grafieken, rapportages of Excel-sheets naast elkaar op het scherm openzetten. Mensen die zich voornamelijk bezighouden met grafisch werk geven vaak de voorkeur aan een enkel groot formaat breedbeeldscherm met hoge resolutie.
Gebogen schermen
Voor grafisch werk is ook een gebogen scherm heel geschikt. Het voordeel van een gebogen scherm is dat ze vaak heel breed zijn, zo’n 31 tot 34 inch, maar omdat ze gebogen zijn, nemen ze niet zoveel ruimte in als een plat scherm. Door recht achter het scherm te zitten, kun je met minder draaien van je hoofd en minder ooginspanning toch het hele scherm zien. Dat voegt nogal wat comfort toe ondanks de grootte.
Aanraakschermen
Aanraakschermen zijn niet primair geschikt voor mensen die aan een bureau zitten, maar eerder voor kassasystemen, magazijnmedewerkers, maar ook voor monteurs buiten de deur bijvoorbeeld. Voor beroepen waar je met een pen of een vinger iets wilt kunnen invoeren, voegt dit scherm veel toe.
Draagbare schermen
Draagbare schermen tot wel 15” sluit je met een kabel of draadloos aan op je bestaande laptop, tablet of zelfs op je smartphone. Handig voor presenteren of iets langer werken. Dit kan ook interessant zijn als je ergens een demo wilt draaien, bijvoorbeeld op een beurs. Zo’n scherm is heel zuinig en dun en is dus makkelijk mee te nemen en met een ingebouwd voetje zo neer te zetten.
Privacyschermen
De naam zegt het al; wat er op een privacyscherm staat, kun je alleen goed zien als je er recht voor zit. Het is zo ontwikkeld dat iemand die naast jou zit niet kan zien wat er op je scherm staat. Dat is belangrijk als je met privacygevoelige data werkt of als je simpelweg niet wilt dat iemand met je meekijkt, bijvoorbeeld als je veel reist met de trein of het vliegtuig.
Medische schermen
Medische schermen zijn geschikt om in steriele omgevingen zoals een operatiezaal of bij de tandarts te gebruiken. Bij de productie van medische schermen wordt extra gelet op de gebruikte grondstoffen en wordt straling en interferentie tot een absoluut minimum beperkt. Dat is belangrijk in een steriele omgeving, b.v. radiologie in een ziekenhuis.
Meer weten?
Welk scherm bij je past hangt dus af van je werkzaamheden en je voorkeuren. Ik hoop dat ik je met deze voorbeelden en uitleg een stukje op weg heb kunnen helpen. Wil je eens verder praten over welk typen schermen passen binnen jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met mij via mijn LinkedIn-profiel of via 071 – 566 52 82. Wij zijn nieuwsgierig naar jouw organisatie.
Mijn contactgegevens vind je op mijn persoonlijke pagina. Je vindt daar ook andere updates van mij, o.a. omtrent de moderne werkplek.