Cybersecurity is meer dan een technische uitdaging

 

Cybersecurity. Het klinkt technisch, en vaak zijn er ook technieken mee gemoeid. In deze blog wil ik je  laten zien dat security, al dan niet cyber,  niet louter om techniek draait. Een belangrijke factor is “awareness”. Ofwel; bewustwording hoe je met informatie omgaat. 

 

Dagelijks  worden systemen en  medewerkers blootgesteld  aan,  en geconfronteerd  met digitale dreigingen Diefstal, kwijtraken of vervormen van gegevens  zijn  daar voorbeelden van.  Daar zijn  maatregelen voor beschikbaar zoals: goede beveiligingssoftware, degelijke firewalls, een back-up en  sterke wachtwoorden voorzien van meervoudige authenticatie.  Dit is een technische invulling en staat los van de menselijke factor.

 

De menselijke factor, awareness, is in dit geval het  proces van erkenning van deze gevaren én risicos die er kleven  inzake informatieveiligheid. Het begrip kweken bij medewerkers wat de impact van zo’n dreiging kan zijn, en ze verantwoordelijk maken voor  het  veilig omgaan met  informatie Een medewerker die zich  dit  beseft zal dit anders  weten te  benaderen dan een medewerker die er nog nooit  over nagedacht heeft. Dit wordt ook wel “security first” genoemd handel altijd eerst in de geest van informatieveiligheid. 

 

Stuur je e-mails met persoonsgegevens en documenten er in? Wees je bewust van het feit dat er gegevens bij  kunnen  zitten die je niet (lang) zou mogen bewaren.  Het opruimen van een mailbox gebeurt in de praktijk niet zo vaak namelijk De opslag is, zeker in de Cloud, vaak  erg ruim dus dat is  immers  geen drijfveer.

Gebruik je openbare Wifi punten? Besef je dan dat jij weliswaar denkt met  het gastnetwerk van de gelegenheid  verbonden  bent, maar dit net zo goed  een persoon in de lobby kan zijn die een eigen wifi netwerk heeft opgezet om al jouw verkeer  af te vangen.

Gebruik je diensten om (grote) bestanden te versturen of ontvangen? Kijk dan goed welk beleid die dienst voert. Hebben zij (al dan niet tijdelijk) ook toegang tot deze data? En staat dit in Nederland? 

 

even wat informatie op een stickje zetten om thuis verder te kunnen? Stel men verliest de stick of deze wordt  ontvreemd. Als de stick niet is beveiligd  heb je direct een beveiligingsincident te pakken. 

 

Dit zijn voorbeelden van  bewust zijn hoe je met informatie en informatieoverdracht om  moet  gaan En, wie er mee kan kijken.  Dit kan  ook  zo letterlijk zijn als een privacy-filter op je laptopscherm, die de kijkhoek enorm verkleint. Degene die naast je zit ziet letterlijk niets op jouw scherm, zonder veel moeite te doen. Wederom; wees je bewust. 

 

Dan heb je ook nog de acties die volgen indien er wél een bedreiging  zich voor  doet. Weet welke incidenten er gerapporteerd moeten worden en aan wie binnen of buiten de organisatie. Die  medewerker of afdeling kan een meldplicht hebben bij de Autoriteit Persoonsgegevens, maar  kan dit alleen doen als de  getroffen  medewerker met de juiste informatie komt. 

 

Het werken  in en  met de Cloud,  bijvoorbeeld met Microsoft Teams, kan voorzien in een  technisch  deel van deze “security first” benadering.  Bestanden  zijn  veilig opgeslagen op één  plek, voorzien van  meervoudige authenticatie en  beschermd tegen vervorming én verlies.  Bestanden mailen is doorgaans niet meer nodig en  zorgt  dus ook voor meer overzicht.   

 

Benieuwd hoe we jou  “AWARE”  gaan  maken? Neem contact op en we  staan voor je klaar.
 

 


    Meer weten?

    Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.