Nuttige IT reservering voor je begroting van 2020

 

 

Voor je het weet is het 2020. Je bent vast de laatste hand aan het leggen aan de begroting voor het nieuwe jaar. Waar moet komend jaar geld naar toe en waar kan bezuinigd worden. Jaarlijks een belangrijk moment wat richting geeft aan het bedrijf en de medewerkers.

 

Ook op IT vlak is het goed om prioriteiten te bepalen en rekening te houden met marktontwikkelingen. In dit artikel geef ik enkele tips waar je rekening mee kan houden in je begroting.

 

 

Inzicht in al je data

 

(Realtime) Data rapportages die je verder brengen

 

Bedrijven verzamelen veel data in verschillende systemen en online pakketten. Denk aan de administratie, CRM software, Google Analytics voor bezoekersstatistieken en ga zo maar door. Vaak zijn er nuttige verbanden te leggen tussen deze data die de organisatie vooruit helpen. Steeds vaker wordt de data centraal verzameld en worden hier rapporten uit gedistilleerd. Dit kan bijvoorbeeld via PowerBI of andere rapportage tools. Bedenk eens welke data je allemaal in huis hebt en welke interessante verbanden er te maken zijn.

 

Enkele voorbeelden:

 

  • Relateer je marketinguitgaven aan je website bezoekersaantallen van je website en binnenkomende offerteaanvragen

 

  • Voorspel de inzetbaarheid van je personeel per maand o.b.v. historische verlofaanvragen om te komen tot een realistische omzet forecast.

 

  • Zet de klanttevredenheid cijfers af tegen het aantal binnenkomende supportverzoeken en/of telefoontjes.

 

 

Presenteer de data in een Teams tabblad/dashboard of op een livewall aan de muur van een kantoorruimte. Onze ervaring is dat medewerkers meer besef krijgen en daardoor een groter verantwoordelijkheidsgevoel.

 

Verrijk je data en Internet of Things

 

Maak verbindingen met externe tools om je data te verrijken of vergaar extra data door meer te verzamelen, uiteraard  AVG-proof. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van Internet of Things (IoT) devices.

 

Enkele voorbeelden:

 

  • Heb je bedrijfsauto’s rijden, voeg dan een GPS ontvanger toe om te bepalen waar ze in het land actief zijn. Ook leuk om op een livewall te presenteren aan je klanten of collega’s.

 

  • Meet de temperatuur van je laadruimtes in de transportmiddelen en alarmeer pro-actief als hier afwijkingen in zijn.

 

  • Voeg bewegingssensoren toe aan je ruimtes en kom erachter welke delen van je gebouw druk zijn en waar wel plek is. Zeker als je flexplekken hebt een mooie service aan je medewerkers.

 

  • Lees je koffieapparaat uit en kom erachter wanneer en waar de meeste koffie gedronken wordt, nuttig? Niet perse, maar wel leuk!

 

 

Blijf investeren in je website

 

Voor veel organisaties is de website het belangrijkste verkoopkanaal, hier krijgt de potentiele klant de eerste indruk en zal een eerste oordeel vellen. Zal ik ze bellen of toch nog even verder kijken…. Ook daarom is het verstandig om continu bezig te zijn met je website.

 

Een veilige website is niet vanzelfsprekend

 

Zorg ervoor dat je Content Management Systeem up-to-date is. Veel websites worden gehackt doordat de website niet up-to-date is, met mogelijk een datalek tot gevolg. Dit kan reputatieschade opleveren. Maak een afspraak met je web bureau zodat je website altijd veilig is door deze regelmatig te updaten.

 

Zoekmachineoptimalisatie is een continu proces

 

Een website wordt niet vanzelf beter vindbaar in de zoekmachines. Je moet hier eigenlijk wekelijks tijd aan (laten) besteden. Schrijf goede webteksten, blogs en optimaliseer je website op technisch gebied. Google zit niet stil, dus de richtlijnen veranderen regelmatig. Je kan echter beter gevonden worden in de zoekmachines met de juiste werkzaamheden. Wij kunnen je hier bij helpen.

 

Verbreed je online zichtbaarheid

 

Ben je al actief op sociale kanalen? Goed zo, maar gebruik je ook de kanalen die passen bij je doelgroep? Jongeren zitten nu veel op Tiktok, waarbij de 35 plusser weer meer actief is op Instagram.

 

Probeer verbonden te blijven met je potentiele klanten. Dit kan door sociale media, maar ook door de inzet van een mobiele app. Stuur een pushbericht bij ontwikkelingen en je hebt de aandacht. Daarnaast kan een mobiele app je proces ook verbeteren, maar daar schrijf ik een andere keer nog over.

 

Elimineer je (saaie) terugkerende taken

 

Wil je tijd besparen en je tijd besteden aan leuke dingen? Ga dan even na welke taken je periodiek uitvoert die eigenlijk geautomatiseerd kunnen worden. Er zijn diverse tools op de markt die dit voor je kunnen doen of met een eenvoudige API-koppeling gerealiseerd kunnen worden. Microsoft heeft bijvoorbeeld Flow waarmee je processen kan automatiseren.

 

Enkele voorbeelden:

 

  • Monitor je sociale kanalen en stuur deze slim aan.

 

  • Plaats wekelijks automatisch een bericht in je Teams kanaal met een reminder aan je medewerkers om de projecturen te registreren.

 

 

Is er geen tool beschikbaar voor de taak die je uitvoert, wellicht kan een maatwerk software oplossing je helpen.

 


  Meer weten?

  Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.